
Vizualizat de 3.022 utilizator/i
Tratamentul endodontic este cunoscut de către cele mai mule persoane drept ,,tratamentul pe canal” sau tratamentul prin care este ,,scos nervul dintelui”. În cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu acest tratament este realizat exclusiv cu ajutorul microscopului, fiind astfel o intervenție stomatologică foarte precisă. Află totul despre tratamentul endodontic, de la ce presupune acesta mai exact și până la etape și beneficii.
Ce este tratamentul endodontic?
Atunci când vorbim despre tratamentul endodontic există posibilitatea să confundăm mitul și adevărul. De-a lungul timpului, medicina și tehnologia au evoluat considerabil, astfel în ziua de astăzi, ne putem bucura de intervenții stomatologice realizate cu ajutorul unei aparaturi de ultimă generație care aduce beneficii atât pacienților, cât și medicilor. Cu toate acestea, luând în considerare experiențele anterioare, ori cele ale persoanelor apropiate, putem să ne creăm o percepție greșită asupra tratamentului endodontic, bazată pe cele mai des întâlnite mituri.
Tratamentul endodontic reprezintă o intervenție stomatologică ce se realizează în scopul tratării afecțiunilor pulpei dentare. Este necesar ca tratamentul să se realizeze într-un timp scurt, tocmai pentru a scădea riscul pierderii dintelui.
Când este necesar tratamentul endodontic?
Așa cum am văzut, tratamentul endodontic este necesar atunci când este afectată pulpa dentară. Dar ce este aceasta și care este rolul ei? În primul rând, dintele este format din două componente principale, și anume: coroana și rădăcina. Coroana dentară este partea vizibilă a dintelui, iar rădăcina se află sub nivelul gingiei fiind acea parte a dintelui care face posibil procesul de masticație. Rădăcina este formată din cement și dentină. Dentina protejează camera pulpară de șocurile fizice, iar camera pulpară este, de fapt, acel spațiu în care se află pulpa dintelui, cunoscută și sub denumirea de „nervul dintelui”.
Astfel, tratamentul endodontic este necesar atunci când pulpa dintelui este afectată de către problemele ce pot apărea la nivelul danturii. În cele mai multe cazuri, tratamentul endodontic este necesar ca urmare a: infectării pulpei dentare din cauza cariei dentare, afectării camerei pulpare din cauza fracturii coroanei dentare, traumatismului dentar sau a altor motive terapeutice. Caria dentară este o afecțiune dentară care pentru început se formează pe suprafața coroanei dentare, iar ulterior afectează toate structurile dintelui. Cariile dentare ajunse într-un stadiu avansat duc la infectarea pulpei dentare apărând astfel dureri greu de suportat. Traumatismele dentare reprezintă eliminarea accidentală a unui dinte din alveola sa, ori deplasarea anormală a acestuia în urma unor traumatisme la nivelul feței. Motivele terapeutice în urma cărora sunt necesare tratamentele endodontice reprezintă acele cazuri în care lucrările protetice includ folosirea unor anumiți dinți naturali drept elemente de legătură, fiind astfel necesară o șlefuire a acestora. În unele cazuri, șlefuirea dentară poate duce la deschiderea camerei pulpare, și implicit, la tratamentul endodontic.
Beneficiile tratamentului endodontic
În primul rând, principalul beneficiu al tratamentului endodontic este acela de a salva dintele afectat. Prin intermediul terapiei endodontice se îndepărtează în totalitate dentina afectată și prin folosirea microscopului se curăță în profunzime canalul radicular. Folosirea microscopului în endodonția microscopică oferă un diagnostic și un tratament concret.
De asemenea, un beneficiu al tratamentului endodontic este acela că durerile de la nivelul dintelui afectat sunt îndepărtate, iar riscul apariției posibilelor complicații este diminuat. Tratamentul endodontic este o metodă eficientă pentru depistarea canalelor ascunse, dar și pentru curățarea și identificarea ușoară a perforațiilor.
Metode moderne de tratament la microscop
Tratamentul endodontic realizat cu ajutorul microscopului este o metodă modernă de îndepărtare a țesutului afectat și de curățare a canalelor radiculare. Microscopul se poate utiliza atât pentru realizarea tratamentelor endodontice, cât și pentru alte tipuri de tratamente stomatologice. Datorită performanțelor sale optice remarcabile imaginea este mărită de până la 25 de ori, iar medicii endodonți pot stabili un diagnostic corect, de mare finețe, și implicit, un tratament potrivit. Microscopul oferă o imagine mărită asupra dintelui, atât la suprafață, cât și în interiorul acestuia, este 100% sigur, minim-invaziv și are un grad ridicat de precizie. Calitatea excelentă a imaginii şi redarea cu fidelitate a culorilor îi permite endodontului vizualizarea celor mai fine detalii.
Etapele tratamentului endodontic
Tratamentul endodontic constă în îndepărtarea pulpei dentare afectate, urmată de curățarea în profunzime a dintelui și umplerea spațiului rămas gol cu un material special. Ca orice tratament stomatologic realizat în ziua de astăzi, tratamentul endodontic se realizează în urma unui consult realizat de către medic specialist endodont și după analizarea unei radiografii dentare. Un tratament la microscop se efectuează într-o singură ședință, iar în cazurile excepționale în maxim 2 ședințe, în timp ce pentru efectuarea unui tratament fără microscop sunt necesare între 3 și 5 ședințe.
Cât de dureros este tratamentul de canal
Multe persoane consideră tratamentul de canal fiind unul extrem de dureros, însă datorită noilor tehnici și tehnologii utilizate în stomatologia modernă, tratamentul endodontic este astăzi o intervenție stomatologică lipsită de durere. Tratamentele la microscop se realizează pentru a ne asigura că toate canalele sunt găsite, obturate complet și corect și nu prezintă riscul altor probleme. Acest tip de intervenții se realizează cu ajutorul unei anestezii locale, astfel pacienții nu se confruntă cu dureri în timpul tratamentului.
Când este necesar retratamentul endodontic
Dintele care a fost tratat endodontic și apoi restaurat poate ține o viață întreagă dacă avem grijă să respectăm toate indicațiile medicilor. Întrucât caria dentară încă poate afecta un dinte care este deja tratat, în unele cazuri este posibilă nevoia de retratament endodontic. Anatomia rădăcinilor și canalelor pot fi complicate, dificil de găsit și de tratat, de aceea riscurile unui tratament fără microscop sunt mai mari, iar cazurile de insucces pot determina o reinfectare, și implicit, retratamentul endodontic.
Este foarte important să respecți cu rigurozitate regulile de igiena orală și să mergi la consultul periodic la fiecare 6 luni sau chiar mai devreme, atunci când simți cel mai mic disconfort dentar. O igienă orală corectă înseamnă atât periajul dentar de cel puțin două ori pe zi, dar și folosirea aței dentare și a apei de gură.