Tratamentul gingiilor inflamate, acasă sau la stomatolog

 

Medic stomatolog in dreapta, medic stomatolog in stanga, asistent medical in mijloc
Infecțiile ce apar la nivel local sunt des asociate cu gingiile inflamate, însă dacă nu sunt tratate la timp, acestea pot conduce ulterior la afecțiuni mult mai grave.

De: | Etichete: , , , , , , | Comentarii: 0 | 20 aprilie 2022

Vizualizat de 3.485 utilizator/i

Frumusețea zâmbetului poate fi adesea mascată de prezența unor gingii inflamate. O astfel de problemă apare atunci când ne așteptăm mai puțin și poate provoca un real disconfort. Majoritatea pacienților pun accent pe sănătatea dinților și neglijează adesea starea în care se află suprafața gingivală. Fapt ce poate determina în timp afecțiuni mult mai grave, precum parodontoza.

Dacă ai o inflamație a gingiilor care persistă de mult timp este important să te prezinți cât mai curând la un consult stomatologic, deoarece cu ajutorul unei radiografii dentare, medicul va putea recunoaște motivul inflamării și îți va putea oferi un plan de tratament, adaptat nevoilor tale.

Descoperă mai jos ce tratament se recomandă pentru a avea gingii sănătoase și ce afecțiuni pot dezvolta dacă nu sunt tratate la timp.

Principalele cauze ale inflamației gingivale

Una dintre cele mai importante componente ale cavității orale este gingia. Aceasta acoperă osul maxilar/mandibular și în același timp, înconjoară și susține dinții. Este formată dintr-un țesut fibros, foarte bine vascularizat și are o culoare mai puțin intensă în raport cu mucoasa cavității orale. Când gingia se prezintă fermă, este de culoare roz, atunci putem spune despre ea că este sănătoasă, însă dacă suferă de diferite afecțiuni, culoarea acesteia devine roșu-violaceu și este mult mai sensibilă.

Una dintre cele mai des întâlnite cauze ale inflamării gingivale este igiena orală precară, care duce la acumularea plăcii bacteriene. Cu toții știm cât de important este periajul dinților pentru sănătate, însă cunoaștem faptul că sănătatea gingiilor se află în strânsă legătură cu rutina igienei cavității orale?

De asemenea, este important să știm faptul că în cavitatea orală există în mod natural bacterii, acestea intră în contact cu amidonul și zaharurile pe care le conțin alimentele și lichidele consumate zilnic. De fiecare dată când mâncăm sau bem băuturi care conțin zahăr, microorganismele care rămân în cavitatea bucală, în zonele inaccesibile periajului dentar formează placa bacteriană, o peliculă fină compusă din bacterii.

Faptul că igiena orală nu este o prioritate zilnică, acest lucru favorizează depunerile de placă bacteriană. Dacă nu este îndepărtată la timp prin igienizări profesionale, realizate de medicul stomatolog în cabinet, placa bacteriană se transformă în depozite de tartru care sunt mult mai greu de îndepărtat.

Teama de stomatolog este, de asemenea, una dintre cauzele apariției infecțiilor gingivale. Controalele stomatologice regulate ne mențin sănătatea orală și ne ajută să descoperim afecțiunile dentare în stare incipientă. Cu toate acestea, foarte puțini pacienți țin cont de acest lucru și ajung la control doar atunci când durerea este mult prea mare pentru a putea fi suportată. Trebuie să ținem cont de faptul că un control stomatologic nu provoacă durere sau disconfort, astfel nu trebuie să ne fie teamă! În timpul unui consult periodic, medicul realizează o igienizare profesională care are rolul de a îndepărta placa bacteriană și tartrul acumulate în zonele greu accesibile periajului realizat acasă. De asemenea, în cadrul unui astfel de control se face și o radiografie dentară digitală  pentru ca medicul stomatolog să poată identifica afecțiunile ce nu pot fi observate cu ochiul liber.

 Ce afecțiuni pot ascunde gingiile inflamate

Infecțiile ce apar la nivel local sunt des asociate cu gingiile inflamate, însă dacă nu sunt tratate la timp, acestea pot conduce ulterior la afecțiuni mult mai grave. De aceea, echipa de specialiști a Clinicilor Dentare Dr. Leahu recomandă pacienților vizitele regulate la stomatolog , din 6 în 6 luni sau din 4 în 4 luni pentru cei care suferă de boala parodontală.

Însă pentru mulți dintre pacienți, gingiile inflamate nu reprezintă motiv de îngrijorare, deși aflăm că acest simptom este primul semn al instalării parodontozei și specific oricărei afecțiuni orale. În acest caz, dacă amânăm programarea la medicul stomatolog, starea clinică a danturii se poate degrada mai mult și asta poate afecta și echilibrul întregului organism.

Boala parodontală rănește țesuturile cu rol de susținere a dinților și de cele mai multe ori, pacienții ajung la mobilități dentare și într-un final chiar la pierderea dinților. Deși în majoritatea cazurilor persoanele vârstnice sunt cele mai predispuse bolii parodontale, aflăm că această afecțiune este tot mai întâlnită și la tineri.

De asemenea, gingivita este o altă afecțiune stomatologică ce poate sta în spatele unei inflamări gingivale. Se manifestă și prin sângerări ale gingiei în timpul periajului dentar, apare un miros neplăcut la gurii, dureri sau mâncărimi. Totodată, prezența unei gingivite se identifică prin culoarea roșiatică a gingiei sau imflamarea acesteia, iar în stadiile mai avansate pot exista și acumulări de lichid. Afecțiunile gingiei cresc riscul apariției unor boli severe cum ar fi diabetul, afecțiuni ale inimii sau atacul vascular cerebral.

Acasă sau la stomatolog? Cum e mai bine să-ți tratezi gingiile inflamate

Efectul unui tratament realizat acasă pentru gingiile inflamate este optim, dar doar pentru ameliorarea simptomelor, până ajungi în cabinetul medicul stomatolog. De aici, terapia de specialitate realizată în clinică te poate ajuta să te bucuri pe termen lung de o dantură sănătoasă și un zâmbet impecabil. Iată ce implică fiecare tratament în parte:

Tratamentul gingiilor inflamate acasă

Dacă apar dureri gingivale, inflamații sau sângerări în timpul periajului dentar și programarea la medicul stomatolog este peste câteva zile putem apela la câteva remedii naturiste, care sunt la îndemână tuturor.

Pentru a reduce durerea și inflamația, clătiți-vă cavitatea bucală timp de 30 de minute cu apă cu sare. De asemenea, pentru a ameliora disconfortul provocat de gingiile umflate sau sângerări, se recomandă aplicarea unui pliculeț umed de ceai pe zona afectată, sub forma de compresă.

Totodată, pentru calmarea durerii gingivale se propune ca măsură și masajul gingival, care se poate realiza atât cu pulpa degetului, care are ca rol stimularea circulației sangvine, cât și utilizarea stimulatorului gingival sau a dușului bucal.

O metodă eficientă de a reduce simptomele gingivitei este clătirea cavității bucale cu mușetel. În acest caz se pun 3 lingurițe de mușețel într-o cană cu apă fierbinte și se așteaptă 10 minute. După aceea se strecoară și se lasă la răcit.

Toate aceste remedii sunt eficiente, doar doar pe termen scurt pentru ameliorarea simptomelor. Pentru a evita și trata complet afecțiunile dentare este important să vizitați cât mai curând un medic stomatolog.

Tratamentul gingiilor inflamate la stomatolog

Din fericire, medicina a evoluat considerabil și, astăzi, există mai multe tipuri de tratamente pentru a opri sângerările și disconfortul adus de către afecțiunile gingivale. În timpul tratamentelor se curăță cât mai bine țesutul infectat și zonele inaccesibile periajului dentar. Există două tipuri de tratament care te vor scăpa de infecțiile de la nivelul gingiilor. În primul rând, putem vorbi despre tratamentul nechirurgical, care implică un detratraj dentar şi un periaj profesional, pentru a scădea numărul bacteriilor din cavitatea bucală și pentru eliminarea tartrului. Tot în cadrul acestui tratament, se realizează  chiuretajul subgingival în câmp închis, cu scopul de a scoate infecția și tartrul din zona afectată. Pentru confortul pacientului, această procedură se va realiza de către medicii dentiști exclusiv sub anestezie locală. La final, zona tratată este spălată cu soluții antiseptice, iar la nivelul gingiei se aplică, dacă este nevoie, substanțe medicamentoase.

În al doilea rând, putem vorbi despre tratamentul chirurgical. Acesta se realizează pentru acele persoane care se află într-un stadiu foarte avansat al bolii parodontale. Pentru a curăța zonele greu accesibile, medicul stomatolog va tăia gingia și va elimina tartrul depus în jurul rădăcinii dintelui. Desigur, această intervenție, se realizează doar sub anestezie locală.

Ce riști dacă nu îți tratezi gingiile inflamate

Faptul că o gingie inflamată nu doare, acest lucru ne face să trecem rapid cu vederea o posibilă complicație în timp. Neglijența afecțiunilor gingivale poate conduce în timp la probleme mult mai complexe, iar în cazul dezvoltării parodontozei, unii pacienți ajung chiar la pierderea dinților. 8 din 10 români suferă de boala parodontală și doar 8% dintre pacienții care primesc acest diagnostic ajung să se trateze.

Factorii de risc ai afecțiunilor gingivale pot fi reprezentați și de către unele boli generale, de exemplu: diabetul, hipertensiunea arterială, osteoporoza, dar și de către factori genetici, de un stil de viață nesănătos sau de către fumat. De asemenea, atunci când ne confruntăm cu diverse probleme dentare, și anume: dinți cariați sau fracturați, care nu mai pot fi foarte bine curățați, ori cu lucrări protetice vechi, care nu mai sunt adaptate corespunzător, ne putem aștepta la apariția inflamației gingivale.

Concluzii

Afecțiunile gingivale ne pot complica și mai mult în timp sănătatea dentară. Așa cum am aflat în acest articol, igiena orală corectă joacă un rol major pentru a prevenii dezolvarea problemelor stomatologice. Dacă realizăm periajul dentar de cel puțin două ori pe zi, folosim mijloacele suplimentare de igienizare, precum ața dentară sau apa de gură și ne prezentăm regulat la clinica dentară pentru consult, atunci ne vom bucura de o dantura sănătoasă, vom zâmbi mai mult și calitatea vieții crește.

Dr. Ionut Leahu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

 

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777