„Un medic stomatolog de succes este acela care este pasionat de ceea ce face” – Interviu cu Dr. Alexandru Paul, medic stomatolog cu practică limitată la endodonție

 

medic stomatolog in cabinet cu pacienta pe scaun
La Clinicile Dentare Dr. Leahu din Turda, medicii stomatologi oferă tratamente moderne și personalizate pentru fiecare pacient în parte.

De: | Etichete: , , , | Comentarii: 0 | 27 septembrie 2021

Vizualizat de 1.632 utilizator/i

Dr. Alexandru Paul, medic stomatolog cu practică limitată la endodonție, în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu din Turda, apreciază încrederea și corectitudinea și consideră că un medic stomatolog trebuie să dea dovadă de aceste două valori pentru a oferi pacienților un tratament de succes. Află din următorul interviu cum decurge o zi în cabinetul stomatologic pentru Dr. Alexandru Paul și care sunt cele mai întâlnite mituri despre tratarea dinților pe canal.

Ce te-a determinat să alegi cariera de medic stomatolog?

În opinia mea, cele mai importante valori pe care o persoană ar trebui să le dețină sunt empatia, bunăvoința, responsabilitatea și dăruirea. Încă din copilărie am avut o educație și îndrumare înspre acestea. Ajuns la vârsta adolescenței, am început să cochetez cu ideea de a fi doctor, deoarece se mula perfect pe valorile cu care am crescut. Știam că îmi doresc o specialitate medicală intervențională în care să am ocazia să îmi folosesc și să îmi dezvolt dexteritatea, astfel, am ales să urmez cursurile facultății de Medicină Dentară din Cluj-Napoca.

Cum ai ales să lucrezi la Clinicile Dentare Dr. Leahu Turda și ce anume te pasionează în stomatologie?

După mulți ani de muncă și studiu, după terminarea facultății și a numeroaselor cursuri de specializare, am decis să acord tot timpul și toate resursele mele endodonției. Pentru majoritatea, endodonția este acea ramură a stomatologiei care se ocupă cu „scoaterea nervului”, în timp ce pentru mine, pe lângă pasiune maximă și satisfacție, înseamnă salvarea unui dinte de la a fi extras.  Nimic nu se compară cu mulțumirea pe care o ai atunci când un pacient îți spune că „i-ai luat durerea cu mâna”.  Este foarte greu de descris în cuvinte lucrul care te pasionează cel mai mult.

Am ales să lucrez la Clinicile Dentare Dr Leahu din Turda, deoarece aici am găsit tot ce aveam nevoie pentru a-mi aplica cunoștințele și experiența acumulate anterior, la cele mai ridicate standarde. Printre lucrurile pe care le apreciez cel mai mult la aceste clinici se enumeră mediul de lucru foarte prietenos și faptul că dispun de aparatură nouă, care îmi permite să realizez tratamentele de canal în cel mai bun mod posibil.

medic stomatolog in cabinet

Dr. Alexandru Paul, medic stomatolog cu practică limitată la endodonție

Ce mituri ai auzit despre tratarea dinților pe canal de-a lungul carierei tale?

Printre cele mai frecvente mituri auzite de mine sunt:

  • Tratamentele de canal sunt extrem de dureroase;
  • Tratamentele de canal pot duce la apariția unor boli sistemice;
  • Dinții cu tratamente endodontice își modifică culoarea;
  • Dinții tratați endodontic au „viață scurtă”.

Din fericire, în prezent acestea sunt doar niște mituri. Datorită tehnicilor moderne de tratament, a materialelor si a anestezicelor de generație nouă (mult mai eficiente decât cele utilizate în trecut), tratamentele de canal sunt acum nedureroase și ajută la menținerea dinților pe arcadă mult mai mult timp.

Cum te înțelegi cu echipa Clinicilor Dentare Dr. Leahu din Turda?

Sunt foarte mulțumit că am ajuns să fac parte dintr-o echipă multidisciplinară în care am alături de mine oameni excepționali, din toate punctele de vedere. Consider că este un beneficiu atât pentru mine, cât și pentru pacienți, faptul că ne înțelegem, ne ajutăm și ne completăm.

Care crezi că este cea mai importantă valoare prin care se construiește relația dintre medic și pacient?

Din punctul meu vedere, lucrurile sunt destul de clare. Dacă ar fi să numesc doar o singură valoare, aceea este încrederea. Totodată, încrederea pe care ne-o oferă pacienții trebuie răsplătită prin responsabilitate maximă.

Cum și-ar putea învinge unii pacienți teama de stomatolog?

Mare parte din acest lucru ne revine nouă. Depinde foarte mult de noi ca medici să le arătăm pacienților că medicina dentară a evoluat și că tratamentele stomatologice nu mai sunt dureroase, aceasta fiind principala lor frică.

Consider că trebuie să le explicăm pacienților  pas cu pas manoperele care urmează a fi realizate. Astfel, ei știu la ce să se aștepte și cum să își gestioneze emoțiile și trăirile. De asemenea, este foarte important să își aleagă un medic stomatolog în care să aibă încredere, care să le inspire siguranță, care să aibă răbdare să îi înțeleagă. Un alt sfat foarte util pentru pacienți este de a trece pragul cabinetul de medicină dentară mai des și nu numai în situații de urgență. În momentul în care nu are o problemă majoră și este relaxat, pacientul poate să realizeze că dincolo de ușa cabinetului este o ființă umană, un prieten, care vrea și poate să îl ajute. În acest fel, vizitele la stomatolog se pot transforma din experiențe neplăcute în experiențe excepționale.

radiografie digitala explicata de medicul stomatolog

În cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu din Turda, medicul stomatolog explică detaliat radiografia dentară.

Care este secretul unui medic stomatolog de succes?

Din punct de vedere profesional, consider că un medic stomatolog de succes este acela care este, în primul rând, pasionat de ceea ce face. Cât timp faci ceea ce îți place, vrei mereu să fii la curent cu toate actualitățile din domeniu și să fii cel mai bun. De asemenea, pentru a fi un medic stomatolog de succes trebuie să îți cunoști limitele și să vrei mereu să le depășești.

Din punct de vedere uman, consider că un medic trebuie să fie empatic și să înțeleagă atât nevoile pacientului, cât și fricile sale.

Cât de importantă este educarea pacientului cu privire la igiena orală? Ce sfaturi oferă medicul stomatolog pacientului?

Menținerea unei bune igiene orale este unul dintre cele mai la îndemână și mai importante lucruri pe care un om le poate face pentru propria sănătate.

Periajul incorect sau insuficient duce la îmbolnăvirea dinților și a gingiilor. Afecțiunile infecțioase și inflamatorii cauzate de o igienă deficitară, dacă nu sunt prevenite și tratate la timp, progresează, afectând nu doar cavitatea orală, ci întreg organismul.

Să nu uităm că este mai ușor să previi decât să tratezi. O igienă orală corespunzătoare alcătuită din periaj dentar, de minim 2 ori pe zi, utilizând o tehnică corectă, folosirea aței dentare și a apei de gură, împreună cu vizitele periodice la medicul stomatolog, ajută la menținerea sănătății bucale.

Rețeaua Clinicilor Dentare Dr. Leahu se află într-o continuă dezvoltare, astfel echipa de medici stomatologi se mărește constant. Dacă vrei să faci parte dintr-o echipă dinamică și să te dezvolți pe plan profesional, atunci nu ezita să ne contactezi. Află care sunt posturile disponibile pe site-ul nostru, în secțiunea cariere, și scrie-ne la adresa de e-mail hr@drleahu.ro.

Dr. Ionut Leahu

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

 

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777