Urgența stomatologică. Ce simptome îți indică să mergi urgent la dentist

 

urgenta stomatologica tratata de catre medic in dreapta si asistenta in stanga
O urgență stomatologică necesită un tratament corect, realizat de către un medic dentist în cabinetul stomatologic

De: | Etichete: , , , , , , | Comentarii: 0 | 23 aprilie 2020

Vizualizat de 2.167 utilizator/i

Urgența stomatologică poate pune în pericol sănătatea generală a organismului atunci când nu este tratată la timp, de aceea, în perioada prin care cu toții trecem, este foarte important să putem recunoaște acele simptome care ne indică faptul că este necesar să mergem de urgență la medicul stomatolog.

Ce este urgența stomatologică?

Conform Colegiului Medicilor Stomatologi din România, urgențele stomatologice sunt acele afecțiuni de la nivelul cavității orale ce pot pune în pericol sănătatea generală a organismului și necesită un tratament imediat. Astfel de urgențe stomatologice sunt reprezentate de următoarele afecțiuni: hemoragia postextracțională, pulpita acută, parodontita apicală acută, pericoronarita dinților incluși, alveolita postextracțională, celulitele, abcesele periosoase, fractura de maxilar sau mandibulă, luxația articulației temporo-mandibulare, traumatismul dento-alveolar sau gingvostomatita ulceronecrotică.

Tipuri de simptome pentru care trebuie să mergi urgent la dentist?

Pentru a înțelege ce înseamnă afecțiunile prezentate mai sus și pentru a ne putea da seama de tipul afecțiunii care ne provoacă durere și disconfort este important să cunoaștem simptomele acestora.

Durerea de măsea și posibilele cauze

Durerea din jurul unui dinte este una dintre cele mai des întâlnite simptome ale afecțiunilor dentare. Durerea poate apărea atunci când ne așteptăm cel mai puțin și poate avea cauze diverse. În ceea ce privește urgențele stomatologice, durerea de măsea poate reprezenta un simptom al pulpitei acute deoarece inflamarea pulpei dentare este însoțită de o durere pulsatilă, care se intensifică la mișcări și produce sensibilitate dentară persistentă la cald. De asemenea, durerea de măsea poate fi un simptom al parodontitei apicale acute, afecțiune caracterizată de inflamarea vârfului rădăcinii dintelui care provoacă durere persistentă, febră, inflamarea gingiei la nivelul rădăcinii dintelui afectat care se simte și mai înalt la masticație.

Alveolita postextracțională este o infecție ce apare în urma unei extracții dentare, în locul în care s-a intervenit chirurgical, aceasta se manifestă printr-o durere puternică, ce apare la 3-4 zile de la extracția dentară. Durerea poate iradia și în alte zone și poate fi însoțită în cazuri mai grave de febră, limitarea deschiderii gurii sau de prezența unui miros neplăcut.

Gingii sau fața umflată

Durerea resimțită la nivelul gingiilor și inflamarea acestora, dar și apariția unei umflături pe suprafața gingiei, ori la nivelul feței pot fi simptome ale mai multor tipuri de afecțiuni dentare. Urgențe stomatologice cu astfel de simptome pot fi celulitele (inflamații dureroase și difuze din jurul rădăcinii dintelui sau din spațiul dintre gingie și dinte) sau abcesele periosoase (grup de infecții care evoluează în apropierea osului maxilar sau mandibular). De asemenea, pericoronarita dinților incluși (măselele de minte care au rămas blocate în gingie sau erupția incompletă ori nefirească a molarilor de minte) este considerată o urgență stomatologică deoarece apare infecția la nivelul gingiei care provoacă durere, sângerări ale gingiei și umflături la nivelul molarului. Gingvostomatita ulceronecrotică, este caracterizată de inflamație acută și o necroză a marginii gingivale libere. De cele mai multe ori, pacientul prezintă dureri intense la atingerea gingiei sau la contactul cu alimentele fierbinți și în timpul masticației.

Sângerări ale cavității bucale

Sângerarea este un simptom pe care îl putem întâlni în cazul hemoragiei postextracționale, afecțiune considerată urgență stomatologică. Deși sângerarea imediat după extracția dentară este normală, în situația în care aceasta persistă mai mult de 5 – 6 ore, devine abundentă sau reapare la un interval de câteva zile, în mod spontan sau provocată de un accident ori un traumatism, este important să contactați medicul stomatolog.

Fractura dentară

Fracturile dentare sunt considerate urgențe stomatologice deoarece necesită un tratament imediat. Fractura de la nivelul maxilarului sau mandibulei apare ca efect al unei traumatism puternic. Cele mai des întâlnite semne ale fracturii de maxilar/mandibulă sunt: mobilitatea fragmentelor osoase; modificări ale mușcăturii; dureri spontane la mișcare; jenă în deglutiție (înghițire): dificultate în articularea sunetelor; imposibilitatea de a mesteca; deformări ale feței; edeme; hematoame; plăgi și hemoragii; echimoze (vânătăi).

De asemenea, luxația articulației temporo-mandibulare (deplasarea spre zona din fața sau laterală a maxilarului inferior) este considerată urgență stomatologică. Simptomele acesteia cuprind un zgomot puternic în zona inferioară a feței, urmat imediat de durere și de imposibilitatea închiderii sau deschiderii complete a gurii.

Traumatisme dento-alveolare (luxații, avulsii, fracturi dentare cu interesarea camerei pulpare) trebuie tratate cu multă seriozitate, fiind considerate urgențe stomatologice. Avulsia dentară reprezintă eliminarea accidentală a unui dinte din alveola sa, iar luxația dentară reprezintă deplasarea anormală a dintelui în alveolă, ca urmare a unei leziuni traumatice.

Sarcina și urgența stomatologică

Urgențele stomatologice pot apărea și în timpul sarcinii, iar pentru realizarea unui tratament potrivit este necesar să îi spuneți medicului dentist faptul că sunteți însărcinată deoarece există medicamente și tratamente stomatologice nerecomandate sau chiar interzise în perioada sarcinii. În cazul în care afecțiunea necesită un tratament medicamentos, acesta se va recomanda doar cu acordul medicului ginecolog.

Ce trebuie să faci când ai o problemă urgentă cu dantura

Dacă te confrunți cu simptome ce indică o urgență stomatologică, atunci este recomandat să ceri ajutorul unui medic stomatolog. Tratamentele potrivite afecțiunilor prezentate mai sus diferă în funcție de gradul de avansare al acestora, de aceea este extrem de important să îți faci o programare de urgență la medicul dentist. În urma unui control stomatologic și a unei radiografii dentare, vei primi toate informațiile necesare cu privire la opțiunile de tratament potrivite pentru tine.

Clinicile Dentare Dr. Leahu oferă tratamente stomatologice în regim de urgență atât în București, cât și în Pitești, Turda, Timișoara, Oradea și Constanța.

Ce nu trebuie să faci când ai o urgență stomatologică?

O urgență stomatologică necesită un tratament corect, realizat de către un medic stomatolog. De aceea, este foarte important să nu începi un tratament medicamentos fără recomandarea specialistului. Pentru calmarea durerilor foarte mari, poți lua un antiinflamator, însă alte medicamente nu sunt recomandate până la consultul stomatologic.

Cum prevenim urgența stomatologică?

În primul rând, este necesar să acordăm o atenție sporită igienei orale. Este foarte important să ne periem dinții de cel puțin 2 ori pe zi și să utilizăm ața dentară și apa de gură pentru a ne asigura că toate resturile alimentare sunt îndepărtate. De asemenea, pentru a preveni apariția urgențelor stomatologice, este recomandat să consumăm alimente moi și la o temperatură optimă, nici foarte reci, dar nici foarte calde, tocmai pentru a ne proteja dinții și a nu ne provoca durere.

Ai o urgență stomatologică? Ne poți contacta la 021 91 34 sau pe e-mail la adresa: urgente@drleahu.ro. Accesul în clinică se face exclusiv pe bază de programare!

Dr. Ionut Leahu

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

 

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777