Urgențele stomatologice în contextul virusului COVID-19, interviu cu Dr. Ionuț Leahu, medic implantolog și fondator al Clinicilor Dentare Dr. Leahu

 

Dr. Ionut Leahu in timpul unei interventii chirurgicale
Clinicile Dentare Dr. Leahu sunt pregătite să își ajute pacienții în situații de urgență în contextul COVID-19.

De: | Etichete: , , , , , | Comentarii: 0 | 20 martie 2020

Vizualizat de 2.343 utilizator/i

Dr. Ionuț Leahu, medic implantolog și fondator al Clinicilor Dentare Dr. Leahu, ne vorbește despre tratarea urgențelor stomatologice ale pacienților în contextul virusului COVID-19. Acesta consideră că, odată ce pacientul decide că vrea să fie tratat, medicii trebuie sa fie lângă el și să îl susțină în decizia luată.

Foarte multe clinici private au ales să își oprească activitatea și să nu trateze nici măcar urgențele stomatologice, care este părerea dumneavoastră?

Întrebarea pe care ar trebui să și-o pună toți cei care au decis că este momentul să închidă cabinetele stomatologice este aceea că dacă acum au fost nevoiți să închidă pentru acest virus nou, atunci cum activitatea din trecut a fost una sigură? Trebuie să înțelegem, în primul rând, faptul că am ales să devenim medici pentru a trata oamenii. Nu am ales acest lucru doar în contextul în care lucrurile merg foarte bine, atunci când nu există riscuri majore. Oricum, în meseria noastră de medici stomatologi, ne expunem zi de zi pericolului de a ne contamina, lucrăm cu obiecte care sunt ascuțite și este foarte ușor să te înțepi dacă nu ești atent. Stomatologia presupune lucrul în cavitatea orală a pacienților, acolo unde există salivă, microbi și bacterii, iar noi ca medici am învățat încă de la bun început, din facultate, cum să ne protejăm în activitatea noastră.

De asemenea, dacă noi medicii stomatologi am decide că vrem să stăm acasă, și dacă și medicii din alte specializări ar decide acest lucru, atunci ce s-ar întâmpla cu pacienții care au nevoie de ajutor? Consider că dacă vom decide cu toții să stăm acasă, atunci vom cunoaște adevărata tragedie. Cred că este momentul să fim mult mai raționali și să știm dacă este momentul să stăm acasă. Trebuie să stăm acasă dacă am intrat în contact cu cineva întors din străinătate, dacă avem o viroză respiratorie, dacă am intrat în contact cu un pacient confirmat cu virusul COVID-19. Altfel, trebuie să urmăm parcursul normal al vieții, trebuie să mergem la medic să ne tratăm problemele existente deja, pentru că situația aceasta nu va dura doar 2 săptămâni, aceasta poate dura câteva luni sau chiar un an. Nu este indicat să lăsăm imunitatea să scadă din cauza unor infecții la nivelul cavității orale, infecții pe care nu mergem să le tratăm.

Măsuri de protecție în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu

Ceea ce am observat odată ce a apărut această criză și odată ce a apărut acest virus nou, este că se comunică foarte mult despre importanța igienei, acesta este un lucru extrem de important. Însă, în ceea ce privește măsurile de protecție în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu, acestea sunt lucruri obișnuite pentru noi. Întotdeauna am grijă ca pacienții și echipele noastre medicale să fie foarte bine protejate, iar posibilele riscuri să fie eliminate.

Noi, ca echipă, am lucrat mereu cu mijloace de protecție, suntem obișnuiți să lucrăm cu scut facial care este foarte important, pentru că știm că aerosolii pot pătrunde și în ochi, iar picăturile de salivă contaminate, în cazul în care chiar avem un pacient contaminat care trece de screening, ne pot afecta foarte mult. Cu echipamentele de protecție utilizate de noi în mod constant suntem foarte bine protejați. În cadrul intervențiilor chirurgicale, folosim halate de unică folosință care ne protejează, acestea sunt apoi aruncate în spații speciale pentru materiale contaminate și distruse conform tuturor normelor în vigoare, de către o firmă autorizată pentru a prelua deșeuri medicale.

Trebuie înțeles că toate aceste lucruri sunt niște măsuri normale pentru noi. Acest nou virus, desigur, a creat panică în rândul medicilor stomatologi, însă noi trebuie să ne gândim în primul rând la ajutorul pe care îl oferim pacienților noștri atât în această perioadă, cât și după sfârșitul acesteia.

Importanța prevenției dentare în situații de criză

Cercetarea de piață pe care o facem deja de 2 ani, cu privire la domeniul stomatologiei în România, ne confirmă faptul că românii, în general, nu prioritizează vizitele stomatologice. Îngrijorarea mea cea mai mare este aceea că dacă pacienții stau acasă, atunci afecțiunile de care suferă se vor agrava din ce în ce mai mult. Și eu și colegii mei cunoaștem pacienți care au stat acasă ani de-a rândul, care nu au luat hotărârea de a-și trata problemele dentare la timp. În cadrul primelor consultații noi le spunem acestora că îi putem ajuta să își recapete sănătatea orală și le oferim un plan de tratament potrivit pentru problemele pe care le au. Decidem ce dinți putem trata, ce dinți înlăturăm și ce dinți trebuie să înlocuim. Un pacient care și-a tratat afecțiunile dentare trebuie să continue să vină la controlul periodic, la fiecare 4-6 luni, în cadrul acestuia noi facem igienizările profesionale și ne asigurăm că totul este impecabil și prevenim problemele dentare. Pericolul cel mai mare în această perioadă este ca tocmai oamenii care oricum sunt în urmă cu tratamentele stomatologice să aștepte și mai mult, iar problemele să se agraveze foarte tare.

De asemenea, și alimentația nepotrivită este o problemă în timpul acestei crize, stand acasă este clar că mâncăm mai mult decât în mod normal. Este posibil ca igiena orală să nu mai fie o prioritate, iar afecțiunile dentare să apară pe parcurs. Stresul acumulat și importanța acordată doar spălatului pe mâini pot duce la apariția afecțiunilor dentare și implicit a durerilor de dinți. Este foarte important să păstrăm o igienă riguroasă a întregului corp, mai ales a cavității orale, care este prima zonă prin care bacteriile pot pătrunde în organism.

Ce ar trebui să facă pacienții care sunt izolați la domiciliu și întâmpină o urgență stomatologică?

Pentru pacienții izolați la domiciliu, o urgență stomatologică poate să fie în primul rând durerea apărută la nivelul dinților sau poate chiar spargerea unui dinte. Ceea ce pot să facă pacienții în astfel de cazuri, în care nu pot merge la un medic stomatolog, este să curețe foarte bine zona respectivă. Este important să realizeze igiena orală de 3 chiar 4 ori pe zi, mai ales că pacientul este acasă și are această opțiune. La fel cum ne spălăm pe mâini și acordăm o importanță foarte mare acestui lucru, trebuie să ne spălăm și dinții, mai ales dacă avem dureri și nu avem posibilitatea de a merge la stomatolog. De asemenea, pacientul poate să folosească apa de gură, la fel, de 3-4 ori pe zi pentru că este acasă și poate face acest lucru. Periajul dentar trebuie să dureze 5 minute, iar acesta este un moment prielnic să realizăm o igienă orală corectă.

Pentru dureri foarte mari pacienții pot lua un antiinflamator pe care îl au în casă, pentru a calma puțin durerea. Alte medicamente nu sunt recomandate.

De cele mai multe ori pacienții se confruntă cu durere atunci când cariile nu sunt tratate la timp, în această perioadă stresul poate scădea imunitatea și astfel cariile își pot face simțită prezența. Este important să consumăm alimente nici foarte reci, dar nici foarte calde, totul trebuie să fie la temperatura camerei pentru a ne proteja dinții și a nu ne provoca durere.  Recomand ca în această perioadă pacienții să consume alimente mai moi pentru a proteja apariția problemelor dentare. Desigur, este foarte important ca după perioada de izolare, atunci când medicii confirmă faptul că pacienții își pot relua activitățile zilnic, aceștia să meargă la o clinică stomatologică.

Ce reguli trebuie să fie respectate pentru a preveni transmiterea virusului în cabinetele stomatologice?

Măsurile suplimentare pe care le-am luat din din zona de triaj a pacienților, celelalte măsuri de siguranță sunt normale pentru noi. Trebuie să înțelegem că acest virus este cel mai nou de care noi ne protejăm, dar în viața de zi cu zi există o mulțime de alți viruși, de exemplu, virusul hepatic, HIV sau tuberculoză. Cu toții îi cunoaștem de foarte mult timp și ne protejăm pentru a nu lua contact cu ei, însă în continuare există în lume cazuri de îmbolnăvire. De aceea, măsurile pe care le-am luat de la început au fost tocmai pentru a proteja pacientul indiferent de ce virus va apărea în următorii ani.

Este o normalitate, tocmai stomatologii și personalul medical din clinicile stomatologice sunt primii în ceea ce privește expunere la contaminarea cu diverși viruși. Nu este un lucru nou, dintotdeauna în stomatologie, noi medicii am fost expuși, chiar mai multe decât medicii cu alte specializări, care nu intră în contact direct cu cavitatea orală a pacienților. Așa cum am reușit să ne protejăm foarte bine pacienții încă de la bun început, așa îi protejăm și acum, pentru că anii din urmă ne confirmă faptul că măsurile luate pentru protecția noastră și a pacienților funcționează foarte bine.

Întotdeauna colegii noi au fost surprinși de măsurile de protecție pe care noi le foloseam. De exemplu, purtarea scutului facial sau folosirea unei digi dentare, pentru a izola gura pacientului și pentru a lucra doar cu dintele infectat. Acestea sunt măsuri care s-au dovedit a fi foarte eficiente și împotriva infectării cu acest virus nou. După ani de zile în care noi am utilizat toate mijloacele de protecție existente, am realizat că, de fapt, ne-am pregătit pentru un scenariu mai rău, scenariul din ziua de astăzi. Suntem pregătiți să facem față acestei probleme și să ne ajutăm în continuare pacienții care au nevoie de noi.

Dr. Ionut Leahu

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777