Vitaminele sunt aliatul sănătății noastre orale

 


De: | Etichete: , , , , | Comentarii: 0 | 18 decembrie 2017

Vizualizat de 2.281 utilizator/i

Zâmbetele frumoase sunt în primul rând zâmbetele sănătoase! Astfel, dinții drepți atacați de carii sau cu diverse probleme precum tartrul nu vor fi atrăgători, indiferent de cât de frumoși par la exterior. O dietă sănătoasă reprezintă aliatul principal în estetica și funcționalitatea dentară, dar și pentru întregul organism. Cu toate acestea, uneori, din cauza timpului limitat, stresului sau a preferințelor ce țin de anumite alimente, nu reușim să ne luăm aportul de vitamine zilnice, ceea ce poate cauza probleme la nivelul dinților și gingiilor.

Care sunt vitaminele benefice pentru cavitatea bucală și ce probleme pot apărea în cazul unei cantități prea mici sau chiar în lipsa acestora?

Vitamina A ajută la dezvoltarea celulelor, dar și la menținerea sănătății acestora. Lipsa ei din organism duce la o vindecare foarte lentă a afecțiunilor orale. Aceasta se găsește în legume și fructe de culoare galbenă sau portocalie.

Vitamina B crește imunitatea și rezistența la infecții și stimulează pofta de mâncare. Carența de vitamina B poate fi cauza fisurilor care apar la colțurile gurii sau a inflamațiilor dureroase, dar și a anemiei sau a candidozei orale. Aceasta se găsește în cereale integrale, alune, lapte gras, iaurt, cartofi, carne slabă etc.

Vitamina C ajută la sintetizarea colagenului, precum și la întărirea oaselor și a cartilajelor. Lipsa ei din corp poate fi responsabilă de sensibilitatea și sângerarea gingiilor. Vitamina C se găsește în tomate, citrice etc.

Cel mai cunoscut beneficiu al vitaminei D este faptul că menține sănătatea oaselor. Lipsa vitaminei D din organism poate duce la boli gingivale sau chiar la fracturarea maxilarului. De asemenea, formarea dinților la copii este influențată de vitamina D. Se găsește în cereale, ouă, pește, produse lactate.

Vitamina K are rolul de a ajuta la producerea proteinelor care permit închegarea sângelui. În consecință, carența de vitamina K duce la sângerări excesive și vindecarea mai lentă a rănilor. Aceasta se găsește în ouă, carnea de vită, brocoli, lapte, ouă etc.

Fierul întărește imunitatea iar simptomele deficitului de fier sunt asemănătoare cu cele ale vitaminei B. Astfel, lipsa fierului din organism creează senzații de arsură în cavitatea bucală și duce la infecții. Acesta se găsește în fasole, pâine integrală, ouă sau pește.

Este recomandat să consumăm alimente bogate în vitamine sau chiar să oferim organismului diverse suplimente. Acestea au rolul de a ne oferi energie și o stare generală bună. Vitaminele sunt un aliat important pentru sănătate, de aceea este recomandat să fim atenți la alimentația noastră.

Dr. Ionut Leahu

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777