Vrei o dantură frumoasă și sănătoasă? Iată ce alimente trebuie să consumi

 


De: | Etichete: , , , , , , , | Comentarii: 0 | 12 iulie 2016

Vizualizat de 1.653 utilizator/i

Zâmbetul este cartea noastră de vizită, iar o dantură sănătoasă nu se întreține doar printr-o igienă orală corectă. Trebuie să avem grijă la alimentele pe care le consumăm zilnic,  să menținem un echilibru între micile plăceri și o dietă sănătoasă. Totodata este recomandat să facem o vizita la cabinetul stomatologic, cel puțin de două ori pe an, pentru o consultație de profilaxie, o radiografie a dinților și un tratament de detartraj dentar și periaj profesional.

Zahărul este principalul vinovat atunci când vine vorba despre cariile dentare. Dietele bogate în zaharuri favorizează dezvoltarea bacteriilor în cavitatea bucală și a acizilor care atacă smalțul dentar. De aceea, este indicat consumul moderat de alimente bogate în zahăr, în special dulciurile, bomboanele și sucurile îndulcite.

Băuturile acide produc erodarea smalțului, ducând la afectarea permanentă a dinților. Sucurile carbogazoase, sucurile din fructe sau cele energizante nu sunt doar pline de zahăr, dar sunt și foarte acide, chiar și cele dietetice. În plus, cele colorate pot duce și la îngălbenirea dinților, caz în care se poate recurge la albirea dinților prin tratamente profesionale.

Deși ați crede că spălatul pe dinți stopează procesul de erodare, ei bine, vă înșelați. Periajul imediat după consumul de astfel de băuturi, înainte ca saliva să aibă timp să acționeze, nu va face altceva decât să continue erodarea smalțului moale.

Alimente care protejează împotriva cariilor:

  • Alimentele bogate în fibre – fructele și legumele sunt surse naturale de zaharuri, acestea conțin fructoză și glucoză, fiind digerate și absorbite mai rapid. În clinicile stomatologice Dr. Leahu le spunem întotdeauna pacienților noștri să aleagă aceste produse,  în detrimentul celor ce conțin zahar rafinat pentru a  scădea riscul de apariție al cariilor dentare și  pentru a avea un stil de viață sănătos.
  • Alimentele bogate în amidon reprezintă o varietate mare și pot fi consumate crude sau gătite (mazăre, banane, fasole). Cerealele integrale ajută la protejarea dințior. Datorită faptului că trebuie mestecate mai mult, stimulează producția de salivă, reducând numărul bacteriilor orale. Orezul, pâinea sau cartoful sunt alimente cu un potențial redus de a produce carii. Totuși, trebuie știut faptul că alimentele bogate în amidon, combinate cu zahăr, favorizează apariția cariilor.
  • Fructele nu reprezintă un risc de apariție al cariilor decât atunci când sunt consumate în exces. Cele deshidratate, pe de altă parte, pot produce carii  din cauza conținutului crescut de zahăr și a consistenței lipicioase.
  • Brânza consumată după o gustare bogată în zahăr scade nivelul de acizi din gură. Aceasta stimulează saliva care menține Ph-ul în limite normale, scăzând astfel riscul de apariție al cariilor.
  • Ceaiurile verzi și negre protejează împotriva cariilor datorită compușilor antioxidanți.

Iată câteva sfaturi alimentare pe care ți le împărtășesc specialiștii din clinicile stomatologice Dr. Leahu:

  • Evitați gustările bogate în zahăr între mese, în special dulciurile rafinate.
  • Nu consumați mai mult de 6 lingurițe de zahăr pe zi.
  • Limitați frecvența cu care consumați băuturi acidulate pentru a scădea riscul apariției cariilor și al erodării smalțului.
  • Nu consumați alimente sau băuturi dulci înainte de culcare.

Atenția pe care o acordați sănătății orale vă ajută să vă păstrați dinții sănătoși și albi pentru o perioadă îndelungată. Urmând un stil de viață echilibrat, bazat pe o dietă bogată în fibre, fructe și legume și cât mai puțin zahăr, vă  ajuta să aveți un zâmbet frumos și sănătos. Vizita periodică la medicul dentist din clinicile stomatologice Dr. Leahu este necesară pentru a depista din timp probleme dentare și a le trata corespunzător. Te așteptăm în clinicile stomatologice Dr. Leahu pentru a discuta cu un medic stomatolog despre metodele de prevenție a cariilor dentare

Sursa Foto: boostjuice.com.au

Dr. Ionut Leahu

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

 

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777