,,Zâmbetele fericite și îmbrățișările celor mici devin motivația și mulțumirea medicului pedodont” – Interviu Dr. Iulia Burca, medic pedodont

 

Dr. Iulia Burca in stanga si pacienta in dreapta in timp ce fac cu mana
Relația dintre medicul pedodont și micul pacient se construiește în timp, cu multă răbdare, cu o comunicare eficientă și cu sinceritate.

De: | Etichete: , , , , | Comentarii: 2 | 6 noiembrie 2020

Vizualizat de 618 utilizator/i

Pedodonția sau stomatologia pediatrică este specialitatea care desfășoară tratamente și măsuri de prevenție terapeutice pentru copii si adolescenți. Astfel, pedodonția implică atât cunoștințe specifice, cât și pasiunea pentru lucrul cu copiii. Dr. Iulia Burca, medic pedodont în cadrul Academiei Spațiale Dr. Leahu, devine un adevărat prieten pentru pacienții săi micuți și reușește să răspundă cu pasiune nevoilor acestora. Despre provocările întâmpinate în pedodonție, dar și despre cele mai frumoase experiențe trăite alături de pacienții săi ne povestește chiar ea în următorul interviu.

Ce anume v-a îndemnat să alegeți pedodonția?

În primul rând, îmi place să spun că pedodonția m-a ales pe mine. Am început să cunosc această specialitate în anul 4 de facultate, atunci când am studiat despre protocoalele de lucru și despre tehnica comunicării cu micii pacienți. Încă din acea perioadă am crezut cu tărie că stomatologia se poate realiza într-un mod mult mai atractiv și mai blând pentru copii. Astfel, pedodonția mi-a stârnit curiozitatea și interesul, m-am întrebat dacă eu voi putea aduce o schimbare în bine, dacă voi reuși să ajut viitoarele generații să scape de „frica de stomatolog” și să devină adulți cu o dantură sănătoasă și frumoasă. Am crezut că schimbarea poate veni odată cu aportul fiecăruia dintre noi, de aceea atunci când mi-am ales specializarea în urma examenului de Rezidențiat am ales cu motivație pedodonția.

Cum arată o zi în cadrul Academiei Spațiale Dr. Leahu?

Zilele în cadrul Academiei Spațiale Dr. Leahu sunt încărcate de zâmbetele cadeților, cărora încercăm să le oferim experiențe cât mai plăcute la stomatolog și pe care încercăm să îi învățăm importanța periajul dentar. Unii dintre pacienți sunt la început sfioși și temători, iar alții s-au obișnuit deja cu noi, medicii pedodonți, și sunt bucuroși de revedere. Suntem o echipă numeroasă, tânără și plină de entuziasm. Ne unește faptul că ne dorim să facem bine și consider că micii noștri pacienți simt acest lucru. Atmosfera în clinică este una foarte plăcută și caldă, nici o zi nu începe fără un schimb de zâmbete, chiar dacă ele sunt acum acoperite mereu de masca de protecție.

Care sunt cele mai comune afecțiuni pe care le întâlniți la micuții pacienți?

Una dintre cele mai comune probleme pe care le observ la pacienți este lipsa unei igiene orale corect realizate. Aceasta este cauza principală a apariției cariei dentare, una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni orale atât la copii, cât și la adulți. Mulți dintre pacienții pe care îi văd nu cunosc foarte bine tehnica corectă a periajului dentar sau importanța utilizării aței dentare și a apei de gură. Din păcate, importanța educației asupra sănătății orale este conștientizată abia atunci când părinții ajung cu micuții lor în cabinetul stomatologic, atunci când aceștia se confruntă cu dureri. De cele mai multe ori, în astfel de situații afecțiunile orale se află în stadii avansate, iar prognosticul asupra dintelui afectat nu este mereu unul fericit.

Dr. Iulia Burca in dreapta si pacienta pe scaunul stomatologic in timpul tratamentului

Dr. Iulia Burca în timpul unui control stomatologic.

Ce provocări întâmpinați în lucrul cu pacienții?

Una dintre provocările pedodnției este câștigarea încrederii părinților, acest lucru trebuie făcut înainte de tratarea copiilor. Este foarte important ca medicul pedodont să explice corect părinților ceea ce urmează să se întâmple și să demonstreze că manoperele ce urmează a fi făcute copiilor lor sunt cele mai potrivite, alese în funcție de gravitatea cazului și de vârsta copilului. Este necesar să ajutăm părinții să înțeleagă atât importanța tratamentelor, cât și faptul că noi, doctorii, ne dorim ca cei mici să beneficieze de cele mai bune rezultate.

Alte provocări ale pedodonției sunt cele ce țin de micuții pacienți. În primul rând, este important să îi ajutăm să înțeleagă de ce sunt importanți dințișorii de lapte pentru dezvoltarea celor definitivi și faptul că orice agresiune asupra lor, la fel ca orice tratament, are consecințe pozitive sau negative care se vor vedea în viitor. O altă provocare în pedodonție este energia debordantă a copiilor și curiozitățile pe care ei le pot avea în cabinet. Este important ca noi să reușim să le atragem atenția copiilor deoarece ei își pierd rapid concentrarea și astfel apare plictiseala, mai ales în timpul tratamentelor ce necesită mai mult timp de lucru. Uneori, frica pe care micii pacienți o simt față de intervențiile stomatologice este provocarea cea mai mare.

Care sunt atuurile unui pedodont bun?

Sinceritatea este extrem de importantă! Noi trebuie să fim sinceri atât cu cei mici, cât și cu părinții și trebuie să explicăm ceea ce urmează să se întâmple cu privire la ce va simți copilul, de exemplu, o ușoară presiune, la manopere și la factorii care influențează reușita tratamentului. De asemenea, buna comunicare este un atu necesar unui pedodont, mie îmi place să vorbesc cu micii mei pacienți și să le explic totul detaliat, exact ca unui om mare. Excepția o fac termenii medicali, în discuțiile cu cei mici îmi place să îi înlocuiesc cu diverse analogii despre jucării și animăluțe. În acest fel atitudinea copiilor se schimbă și ei reușesc să aibă mai multă încredere. Nu în ultimul rând, buna dispoziție și empatia sunt cu adevărat importante în lucrul cu copiii.

Dr, Iulia Burca in dreapta si pacienta in stanga, pe canapea jucandu-se pe smartphone

Dr. Iulia Burca împreuna cu pacienta sa jucându-se Yummy Galaxy, jocul creat special pentru Academia Spațială Dr. Leahu

Care sunt cele mai frumoase experiențe pe care le-ați trăit de-a lungul carierei dumneavoastră?

Momentele în care micii pacienți vin speriați în cabinetul stomatologic, dar pleacă râzând sunt cele mai satisfăcătoare și mai frumoase amintiri ale unui medic pedodont. De asemenea, mesajele de mulțumire primite din partea părinților, dar și îmbrățișările, zâmbetele sau desenele pe care copiii le fac în semn se mulțumire și atașament sunt dovada că munca pe care o depun are rezultatele pe care mi le-am propus încă de la început .

Care credeți că este cel mai important aspect atunci când vine vorba de relația medic-pacient?

Ca orice altă relație, cea dintre medic și pacient se construiește în timp, cu multă răbdare, cu o comunicare eficientă și, la fel cum spuneam, cu sinceritate. Aceasta împreună cu un zâmbet larg și primitor sunt detaliile care ne ajută să consolidăm relații bazate pe încredere cu micii noștri pacienții.

Ce ar trebui să se schimbe, în prezent, în stomatologia din România?

Din punctul meu de vedere, ar trebui să se schimbe percepția asupra prevenției și a igienei orale. Dacă pacienții ar privi cu seriozitate controalele periodice la 6 luni și manoperele de profilaxie, multe dintre cazurile complicate ale copiilor nu ar mai exista. Este important să înțelegem că este mai simplu și mai ieftin să prevenim decât să tratăm.

Dr. Ionut Leahu

Comentarii

2 thoughts on “,,Zâmbetele fericite și îmbrățișările celor mici devin motivația și mulțumirea medicului pedodont” – Interviu Dr. Iulia Burca, medic pedodont

 1. Ciuca

  Bună ziua!băiatul meu in varsta de 5 ani are probleme cu dinții. De 3 săptămâni are o punga de puroi pe gingie si nu vrea sa dispară. La sfatul medicului am spart o si tot apare. El are dintii tratați pe canal. CNd putem veni sa îl vadă un medic.

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună dimineața! Vă recomandăm să veniți cât se poate de repede la un consult stomatologic. Medicul specialist va verifica dinții afectați și vă va recomanda un tratament potrivit. Pentru programări, ne puteți suna la 021 9134.

   Răspunde

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

 

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777