Vizualizat de 15.415 utilizator/i
Durerea de dinte poate apărea în momentele în care te aștepți cel mai puțin, de aceea este foarte important să știi care sunt cauzele care pot duce la starea de disconfort, ce trebuie să faci pentru a ameliora durerea și care sunt sfaturile medicilor stomatologi despre diferitele tipuri de afecțiuni dentare ce provoacă dureri.
Conținut
Durerea de dinți și gingii – posibile cauze
Durerea apărută la nivelul dinților poate apărea în orice moment, sub diferite forme. Poți simți ușoare înțepături, până la dureri severe. Durerile de dinți diferă în funcție de cauză, cel mai adesea, acestea constau în puseuri de 15-30 de secunde care pot radia către dinții vecini sau chiar către zonele opuse ale danturii. Atunci când nu este tratată la timp, orice durere de dinte se poate extinde atât din punct de vedere al intensității, cât și al duratei.
-
Posibile cauze
Cauzele apariției durerilor dentare pot fi diverse, iar printre cele mai des întâlnite se numără cariile dentare, infecțiile dentare și traumatismele dentare. Cariile dentare nu provoacă dureri atunci când se află în stadiu incipient, însă atunci când evoluează și ajung să afecteze pulpa dentară, acestea pot provoca sensibilitate și durere intensă. Infecțiile dentare apar atunci când cariile se află într-un stadiu avansat, ori atunci când există molari incluși, ce nu pot erupe pe arcadă. Fisurile dentare pot provoca durere pacientului și pot apărea pe suprafața oricărui dinte, iar cauzele pot fi atât traumatismele dentare, cât și bruxismul sau obturațiile de dimensiuni mari.
Durerea la nivelul gingiei
Durerea de gingii poate de asemenea să apară atunci când te aștepți mai puțin. Gingia este un țesut fibros, puternic vascularizat, care acoperă osul maxilar. Atunci când este sănătoasă gingia are culoarea roz, aceasta se poate modifica în momentul în care apar afecțiunile gingivale și poate deveni roșiatică. De asemenea, gingia poate deveni mai sensibilă decât în mod normal, iar durerea poate apărea în cazul atingerii.
-
Posibile cauze
O posibilă cauză a durerilor gingivale este reprezentată de acumularea plăcii bacteriene. Aceasta este o peliculă compusă din bacterii ce se formează pe suprafața dinților atunci când amidonul și zahărul conținut de alimente intră în contact cu bacteriile existente în mod natural în cavitatea orală. Atunci când placa bacteriană nu este înlăturată zilnic de pe suprafața dinților, aceasta se strânge sub linia gingiei și duce la creșterea riscului apariției afecțiunilor gingivale. O altă posibilă cauză a durerilor gingivale este reprezentată de fumat, asociat unui stil de viață haotic și unei igiene precare. Nicotina afectează vasele de sânge, de aceea, există posibilitatea apariției afecțiunilor la nivelul gingiei.
Ce indică durerea de dinți în funcție de simptome?
Durerea de la nivelul dinților poate fi resimțită drept una extrem de intensă, care duce la o stare generală de disconfort și la imposibilitatea concentrării. În funcție de simptomele pe care le avem, ne putem da seama de problema cu care ne confruntăm, astfel:
Durerea care pulsează
Aceasta este o durere a cărei intensități scade și crește cu viteză, uneori se poate resimți senzația de zvâcnire a dintelui care provoacă durerea. Aceasta apare în cazurile în care pacientul se confruntă cu un abces dentar, cu o inflamație dentară sau chiar cu o inflamație la nivelul gingiilor.
Durere de dinte la atingere
O astfel de durere are o intensitate medie sau mare și apare atunci când dintele în cauză este atins de către limbă, de către dinții superiori sau inferior, după caz, sau chiar de atingerile din timpul periajului dentar sau din timpul masticației. Astfel de dureri dentare pot fi simptomele unor fracturi dentare, a spargerii unui dinte, a unor infecții cu punct de plecare dentar, dar care au ajuns la nivelul osului, sau a molarilor pe cale să erupă.
Durere la alimente reci sau calde
Durerile care apar în momentul consumului de alimente sau lichide reci sau calde pot fi simptomele cariilor dentare, a fisurii smalțului dentar sau a dinților, a infecțiilor dentare sau a obturațiilor (plombelor) căzute.
Durerea sub lucrarea dentară
Durerea resimțită sub lucrările dentare poate semnala apariția infecțiilor la nivelul gingiilor sau a dinților naturali ce reprezintă suportul lucrărilor dentare.
Există durere de dinți de la curent?
Atunci când apar durerile dentare, cei mai mulți pacienți consideră drept cauză principală – curentul. Adevărul despre acest subiect este reprezentat de faptul că, în unele cazuri, curenții de aer resimțiți de către anumiți pacienți, pot sensibiliza zonele care prezintă deja afecțiuni dentare. De exemplu, curenții de aer pot produce durere în cazul unei măsele a cărei dentină nu mai este protejată de smalț, în cazul bolii parodontale netratate, ori în cazul unei carii dentare ce afectează nervul dintelui. Astfel, nu curentul cauzează durerea, ci problemele stomatologice netratate la timp.
Primul ajutor pentru durerea de dinte
Atunci când apare durerea dentară este foarte important să curățăm foarte bine zona ce cauzează durerea. Este important să nu lăsăm resturile alimentare sau bacteriile să amplifice problema. De asemenea, este necesar să folosim apă de gură pentru a ne asigura că zona este foarte bine igienizată. Este indicat ca în astfel de cazuri să consumi alimente moi pentru a proteja zona ce provoacă durere și pentru a te asigura că durerea nu se va intensifica.
Ce tip de medicamente este indicat să iei până ajungi la medicul stomatolog
În cazul în care durerea resimțită este extrem de mare, poți apela la pastile antiinflamatorii. Nu este recomandat să începi un tratament antibiotic sau orice alt tip de tratament fără recomandarea medicului.
Într-un timp foarte scurt, durerile dentare și gingivale pot duce la urgențe stomatologice. Este foarte important să acorzi o atenție sporită semnelor și simptomelor pe care le observi la nivelul danturii și să comunici cu medicul stomatolog pentru a stabili care sunt opțiunile de tratament potrivite pentru tine. Igiena orală are un rol extrem de important pentru sănătatea orală, de aceea este recomandat să nu neglijezi periajul dentar, de cel puțin 2 ori pe zi, și folosirea aței dentare și a apei de gură.
- 2 din 3 români intenţionează să meargă la dentist în 2024, cel mai mare procent din ultimii 6 ani - februarie 29, 2024
- Implant dentar ieftin sau de calitate? Cum alegi ca să nu te coste mai mult decât trebuie - februarie 7, 2024
- Adiția de os (augmentarea osoasă). Ce este, când se face operația, preț și recuperare - noiembrie 29, 2023
Ioana
Buna ziua,
Am dureri la dinții din fata,partea de dus,doar cand mananc cald .Dantura ii foarte buna si nu am carii.
Imi puteti spune motivul🤔.
Multumesc!
Andreea Mosoiu
Bună ziua! Vă mulțumim pentru mesaj! Cel mai bine este să mergeți la un medic stomatolog să faceți o radiografie dentară și să vă consulte. Există carii dentare care nu se văd și care se află în spațiile înguste ale dinților sau chiar între dinți. Pentru programări sau informații suplimentare ne puteți suna la numărul de telefon: 021 91 34!
Andrei
Buna ziua, as avea o intrebare la care nici un medic stomatolog sau chiar cei de la maxilo faciale nu au avut un raspuns. Resimt o durere sub barbie(partea dreapta) si in barbie(partea stanga) cu o mica inflamatie sub barbie in dreptul caninului(dreapta jos) si pulsatia dintilor (din partea de jos) fara durere. Se resimte un disconfort, o durere mica ascutita la atingerea dintilor (lingurita, dinte pe dinte) Aveti vreo idee care poate fii motivul?
Tin sa precizez ca am facut radiografie panoramica si nici un dinte nu e afectat vreo infectie. Astept cu interes raspunsul dneavoastra. MULTUMESC.
Bogdan Pavel
Bună ziua! Este necesar să veniți la un consult stomatologic să vă vadă un medic specialist în chirurgie. Dacă ați făcut radiografia recent, puteți să veniți cu ea la dumneavoastră. Pentru mai multe informații suplimentare sau pentru o programare ne puteți suna la numărul de telefon: 021 91 34 sau prin WhatsApp aici 👉🏻 https://bit.ly/3vDGKPt. Vă așteptăm cu drag!
Tănase Georgeta
Bună ziua am fost joi la stomatolog mia omorit nervii la 3dinti după 2zile a ince sa ma doară țin sa menționez ca de joi mari ma programat pentru următoare ședința mia pus un tratament acolo asta ar fi motivul? Dureri deci marți ma duc la următoarea ședința
Andreea Mosoiu
Bună ziua! Este normal ca după tratamentele pentru scoaterea nervului să vă doară câteva zile în locul unde s-a tratat pe canal. Dacă durerea nu trece în decurs de 2 săptămâni este necesar să mergeți la medicul stomatolog. Pentru mai multe informații și o programare vă rugăm să ne sunați la numărul de telefon 021 91 34 sau prin whatsapp aici 👉🏻 https://bit.ly/3vDGKPt.
Adrian
Buna ziua!!! Am o durere la o măsea îmbrăcată (cam de vreo 10 ani este îmbrăcată ),este o durere la atingere dinte pe dinte și la masticatie nu și la atingere cu limba,este durere la atingere sau apăsare doar din partea superioară nu si la cea din lateral.Sunt in afara țării ,îmi puteți spune motivul sau recomanda ceva? Va mulțumesc si scuze pentru deranj.
Andreea Mosoiu
Bună ziua! Este posibil să aveți vreo infecție la gingie, cauzată de resturile alimentare cantonate în gingie. Este necesar să mergeți la un medic stomatolog să vă vadă și să vă recomande tratamentul potrivit.
Aurelia gidea
Bună dimineața am pus și eu acum 1 an partea de sus am și pivoți la 3 dinti de 1 luna mi se umfla obrazul drept nu este chiar asa vizibil dar de multe ori simt s-o un disconfort lu crearea este din porțelan am făcut radiografie acum mia recomandat doamna doctor sa port și o gutiera mi sa spus ca este normal eu sunt foarte speriata am făcut un an dar pana acum o luna nu am avut probleme ce ma sfătuiți multumesc
Andreea Mosoiu
Bună dimineața! Dacă doriți să aflați și a doua opinie în ceea ce privește tratamentul potrivit nevoilor dumneavoastră, vă așteptăm și în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu, pentru a vă vedea un medic stomatolog specialist. Adresele exacte le puteți găsi aici: https://cliniciledrleahu.ro/contacteaza-ne/. Pentru programări ne puteți suna la numărul de telefon 021 91 34 sau ne puteți scrie pe WhatsApp aici 👉🏻 https://bit.ly/3vDGKPt
Zanfir Gheorghița
Am o durere insuportabila la dinte sus canin stânga, pulseaza nu pot dormi,mă doare până sus la tâmplă, până ajung la medic ce pot face,nu pot să mă odihnesc am luat 3 pastile de Augmentin atât am avut dar degeaba durerea se mărește,acum am inceput cu zinat,dureri insuportabile,ce pot face?
Andreea Mosoiu
Bună dimineața! Vă recomandăm să mergeți cât mai curând la o consultație stomatologică. Medicul va evalua situația caninului și vă va recomanda tratamentul potrivit. De asemenea, nu este recomandată administrarea antibioticelor fără recomandarea medicului. Pentru a reduce intensitatea durerii, vă recomandăm administrarea unui antiinflamator. Pentru programări ne puteți contacta la 021 9134.