„Comunicarea, răbdarea și empatia sunt cele mai importante atuuri ale unui medic stomatolog” Interviu cu Dr. Dorina Bogdan, medic stomatolog

 

medic stomatolog in cabinet
Relația dintre medic și pacient se clădește încă din prima vizită a pacientului în cabinetul de medicină dentară.

De: | Etichete: , , , , | Comentarii: 0 | 23 august 2021

Vizualizat de 474 utilizator/i

Te-ai întrebat vreodată cum arată o zi din viața unui medic stomatolog? Care este motivația din spatele unei cariere de succes, care sunt provocările întâmpinate în cabinetul de medicină dentară și, nu în ultimul rând, care sunt pasiunile unui medic stomatolog? Despre toate acestea ne vorbește în interviul următor Dr. Dorina Bogdan, medic stomatolog în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu.

Cariera de medic stomatolog este pe cât de frumoasă, pe atât de grea. Cum ai decis să alegi acest drum și ce te-a motivat să devii medicul din ziua de astăzi?

Când eram mică, eram mereu întrebată „ce vrei să te faci când o sa fii mare?”, iar eu răspundeam mereu cu entuziasm „mă voi face doctoriță”. Ceea ce m-a determinat să aleg medicina dentară și lucrul care încă mă motivează și în ziua de astăzi este puterea pe care o avem noi, medicii stomatologi, aceea de a reda zâmbetul pe chipurile pacienților noștri. Cred că este un lucru absolut minunat să poți prin munca ta să readuci fericirea sinceră în viața oamenilor.

De cât timp faci parte din echipa Clinicilor Dentare Dr. Leahu și care sunt activitățile care îți aduc cea mai mare satisfacție profesională?

Fac parte din echipa Clinicilor Dentare Dr. Leahu de puțin timp, aproximativ două luni iar din punctul meu de vedere, este locul perfect pentru dezvoltarea profesională și personală. Am învățat ce înseamnă să lucrezi într-o echipă multidisciplinară, cu aparatură de ultimă generație. Acest lucru ne ajută să oferim pacienților noștri cel mai potrivit tratament. Cu toții avem un scop comun, acela de a oferi pacientului sănătatea orală, de a-l ajuta să aibă din nou o dantură complet funcțională și de a-și recăpăta încrederea în propriul zâmbet. Satisfacția acestor lucruri nu poate fi exprimată în cuvinte.

Lucrul zilnic în cabinetul de medicină dentară îți oferă posibilitatea să întâlnești diferite tipologii de persoane. Povestește-ne puțin despre cele mai frumoase momente trăite alături de pacienții tăi.

Cele mai frumoase momente trăite alături de pacienți sunt acelea când realizezi că pleacă din cabinet mulțumiți și cu zâmbetul pe buze. Urmărind un plan de tratament bine structurat și realizat, rezultatele pe care le obținem împreună sunt spectaculoase.

medic stomatolog in Clinicile Dentare Dr. Leahu

Dr. Dorina Bogdan, medic stomatolog în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu.

Care sunt afecțiunile orale pe care le întâlnești cel mai des și care sunt cauzele apariției acestora?

Una dintre afecțiunile orale cele mai des întâlnite în clinică este boala parodontală. Aceasta este provocată de o igienă orală precară, lucru care sugerează faptul că pacienții nu se spală pe dinți corect, nu folosesc ața dentară și nu merg periodic la controale și igienizări profesionale.

Ce sfaturi le oferi pacienților pentru a preveni astfel de situații și pentru a se bucura de o dantură sănătoasă și frumoasă pentru cât mai mult timp?

Educarea pacientului cu privire la igiena orală este foarte importantă pentru a preveni apariția afecțiunilor orale. Un lucru la fel de important este ca pacientul să revină constant la control în cabinetul de medicină dentară. Prin aceste vizite periodice se vor menține pe termen lung rezultatele obținute, iar afecțiunile orale vor fi prevenite.

Problemele ce pot apărea la nivelul cavității orale pot duce nu doar la disconfortul fizic, ci și la cel psihic. Cum reușești să îți ajuți pacienții să își recapete încrederea în propriul zâmbet?

Se spune că „zâmbetul este oglinda sufletului” și „oamenii care zâmbesc sunt mai fericiți”. Aceste citate populare arată cât de relevantă este sănătatea orală pentru starea de bine a unei persoane și cât de definitorie este aceasta pentru echilibrul sau psihologic. Este important ca noi, medicii, să inspirăm încredere, profesionalism și să asigurăm pacienții că totul se va rezolva.

Care crezi că este rolul relației dintre medic și pacient în ceea ce privește obținerea rezultatelor mult dorite și cum trebuie să fie aceasta?

Relația medic pacient este foarte importantă. Aceasta se clădește încă din prima vizită a pacientului în cabinetul de medicină dentară. Medicul are rolul de a explica pe înțelesul pacientului toate variantele și etapele de tratament. Doar în acest fel se vor menține pe termen lung rezultatele mult dorite.

Care sunt provocările unui medic stomatolog și cum pot fi acestea transformate în oportunități de dezvoltare?

Fiecare caz clinic reprezintă o provocare. Consider că toate situațiile neprevăzute pot fi rezolvate,  iar încrederea pe care noi o formăm în jurul pacientului ne ajută să gestionam situațiile treptat, printr-o bună colaborare. Aceste provocări pot deveni ulterior o plăcere și la finalul zilei pleci din cabinet cu lecția învățată.

Care sunt cele mai importante 3 atuuri ale unui medic stomatolog bun?

Comunicarea, răbdarea și empatia sunt cele mai importante atuuri ale unui medic stomatolog bun. O bună comunicare crește nivelul de încredere al pacientului și, totodată, succesul planului de tratament. Un medic stomatolog bun trebuie să fie întotdeauna informat.

În final, am vrea să știm cine este Dr. Dorina Bogdan în timpul liber? Care sunt pasiunile/hobby-urile tale?

Consider ca modul în care alegi să îți petreci timpul liber influențează foarte mult calitatea vieții în toate aspectele, și la job, și în viața personală. Fie ca aleg să-mi petrec timpul cu cei dragi, fie că aleg activitățile în aer liber sau chiar un film bun, orice mă ajută să îmi reîncarc bateriile și să refac echilibrul dintre viața personală și cea profesională.

Dacă te confrunți cu o problemă stomatologică și îți dorești să îți recapeți sănătatea și frumusețea danturii, echipa Clinicilor Dentare Dr. Leahu este întotdeauna pregătită să îți ofere ajutorul de care ai nevoie. Ne găsești în București, Pitești, Ploiești, Oradea, Constanța, Timișoara, Turda, Sibiu și Iași, iar în curând la Galați și la Cluj-Napoca. Pentru programări ne poți contacta la numărul de telefon: 021 91 34. De asemenea, dacă ești medic stomatolog și îți dorești să găsești o nouă oportunitate profesională, care să te ajute să te dezvolți și care să îți ofere un mediu de lucru plăcut și o echipă multidisciplinară, trimite-ne CV-ul tău la adresa e-mail hr@drleahu.ro. Descoperă job-urile disponibile din București sau din țară pe pagina noastră dedicată carierelor.

Dr. Ionut Leahu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134