Tratamentul gingivitei la copii și adulți

 

asistent medical in stanga, pacient pe scaun, medic pedodont in dreapta
În cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu, medicii specialiști în pedodonție realizează tratamente pentru gingivită atât la copii, cât și la adulți.

De: | Etichete: , , , , | Comentarii: 0 | 16 februarie 2022

Vizualizat de 212 utilizator/i

Sănătatea orală a copiilor este prioritară atât pentru părinții care ne trec pragul Clinicilor Dentare Dr. Leahu, cât și pentru medicii stomatologi specialiști în pedondonție. Gingivita este o afecțiune stomatologică localizată la nivelul țesuturilor moi și poate apărea la orice vârstă, chiar și în cazul femeilor însărcinate. Netratată la timp, aceasta poate duce la apariția durerilor, sensibilităților dentare și poate evolua în parodontoză (boala parodontală).

Află din articolul următor de ce apare gingivita, cum se manifestă aceasta la copii și adulți, dar și ce tratament realizează medicii specialiști în pedodonție din cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu.

Ce este gingivita

Gingivita reprezintă inflamația țesutului gingival ce este cauzată de placa bacteriană. Lipsa unei igiene orale corecte duce la transformarea plăcii bacteriene în tartru dentar, care are o acțiune mecanică iritativă asupra gingiei și astfel apare inflamația gingivală.

„Gingia își poate schimba forma, volumul și culoarea de la roșu la roșu-violaceu, iar pacienții se pot confrunta cu dureri în timpul masticației, senzație de usturime, mâncărime sau durere la contactul cu alimentele fierbinți sau foarte reci și chiar respirație neplăcută. Odată cu apariția acestor simptome, apar și sângerările gingivale”, explică Dr. Andra Culuri, medic stomatolog.

De ce apare și cum se manifestă gingivita

Apariția gingivitei este cauzată de igiena orală precară. Atunci când periajul dentar nu este realizat corespunzător și nu este însoțit de mijloacele auxiliare de curățare, precum ața dentară, apa de gură și dușul bucal, resturile alimentare se depozitează pe suprafața danturii și în spațiile înguste și astfel se dezvoltă placa bacteriană și tartrul dentar.

Iată mai jos semnele apariției gingivitei și cum se manifestă aceasta atât în cazul copiilor, cât și la adulți.

Gingivita la copii

Gingivita poate apărea și la copii fie din cauza igienei orale precare, fie de la consumul exagerat de dulciuri, băuturi carbogazoase și carbohidrați. Părinții își pot da seama de gingivita la copii dacă gingia se înroșește, se umflă sau dacă sângerează în timpul periajului dentar. De asemenea, sângerarea gingivală poate apărea și în momentul în care copilul mănâncă anume alimente tari, precum mere, pere, morcovi etc. Un alt semn al gingivitei este redat de respirația urât mirositoare, mai ales dacă aceasta persistă și după ce copilul își periază dințișorii.

Gingivita la adulți

Apariția gingivitei la adulți se manifestă prin înroșirea gingiilor, sângerarea acestora în momentul în care se realizează periajul dentar și sensibilitate în momentul consumului de alimente fierbinți, reci sau foarte tari. La fel ca în cazul copiilor, halena sau halitoza, cunoscută de noi ca respirația urât mirositoare, poate semnala apariția gingivitei. Odată ce bacteriile s-au depozitat subgingival și îndepărtarea lor nu mai este posibilă prin instrumentele de îngrijire a danturii acasă, aceasta emană un miros neplăcut și ne face să ne punem semne de întrebare.

Fumătorii sunt mult mai predispuși la depunerea plăcii bacteriene și la formarea tartrului dentar, ducând mult mai rapid la apariția gingivitei și implicit la evoluția acesteia în boala parodontală.

Tratamentul gingivitei la copii

În momentul în care semnele specifice gingivitei apar, este necesar să mergeți cât mai rapid cu copilul la un consult stomatologic. Un medic specialist pedodont îi va verifica cavitatea bucală printr-un control clinic, va diagnostica problema exactă și va realiza un tratament adecvat vârstei copilului.  În general, această afecțiune de la nivelul gingiilor se tratează cu ajutorul unui detartraj și periaj profesional, care ajută la înlăturarea tuturor bacteriilor de pe suprafața întregii danturi.

Tratamentul gingivitei la adulți

Tratamentul gingivitei la adulți se face doar de către un medic stomatolog. Se va realiza o igienizare dentară profesională cu substanțe antiseptice aplicate local sau medicamentoase (antibiotice), iar în unele cazuri se poate prescrie și antibiotic pe cale generală, pentru a reduce riscul infecțiilor. De asemenea, pacientului i se vor transmite toate informațiile necesare pentru a realiza o igienă orală corespunzătoare acasă, pe care trebuie să o respecte cu mare atenție.

Cum se tratează gingivita în sarcină

Dr. Cosmina Enescu, medic stomatolog, specialist parodontolog ne explică faptul că apariția gingivitei în cazul femeilor însărcinate are mai multe cauze. Modificările hormonale sunt principala cauză. În acest caz, dacă placa bacteriană nu este îndepărtată la timp, gingia se desprinde de pe dinte, devine mobilă, iar resturile alimentare se depozitează înăuntru și astfel gingia se inflamează și devine iritată. În momentul în care femeile însărcinate se confruntă cu sângerări gingivale în timpul periajului dentar, gingia capătă o culoarea roșie-violacee și se deplasează de la nivelul dintelui, fiind mai moale și lucioasă, este absolut necesar ca acestea să viziteze cât mai rapid medicul stomatolog.

Pentru un tratament corect al gingivitei în sarcină este necesar ca stomatologul să identifice problema, să pună diagnosticul corect și să realizeze tratamentul potrivit. De cele mai multe ori, tratamentul constă în efectuarea unui detartraj dentar și a unui periaj profesional sau în realizarea unei igienizări profesionale, prin care medicul va elimina în totalitate tartrul dentar și placa bacteriană. Aceste două proceduri sunt complet nedureroase și nu necesită anestezie dentară. În unele cazuri, stomatologul mai poate recomanda și un tratament local pentru gingie, pe care pacienta să îl aplice acasă un interval de timp. Totodată, se vor oferi sfaturi cu privire la igiena orală, fiind indicate și controale periodice la câteva luni, pentru a verifica sănătatea gingiilor, dar și a dinților.

Dr. Ionut Leahu

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

 

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777