Cariile interdentare: ce sunt, simptome, tratament

 

Medici stomatologi in cabinetul de medicina dentara, pacient pe scaunul stomatologic
Pentru a afla dacă te confrunți cu o carie interdentară este necesar să te prezinți la medicul stomatolog pentru un consult și un plan de tratament potrivit nevoilor tale.

De: | Etichete: , , , , , , , | Comentarii: 0 | 3 mai 2022

Vizualizat de 1.760 utilizator/i

Caria interdentară este acea leziune carioasă care apare pe suprafața laterală a dinților și care afectează doi dinți vecini. Este una dintre cele mai întâlnite afecțiuni stomatologice pentru care pacienții ajung în cabinetul de medicină dentară. Riscul ca o carie dentară să devină gravă și să afecteze major sănătatea dinților scade atunci când pacienții se prezintă din timp la medicul stomatolog și urmează tratamentul recomandat de specialist.

Majoritatea dintre noi s-a confruntat cel puțin o dată cu o astfel de afecțiune stomatologică. În articolul ce urmează vei afla ce este o carie interdentară, ce simptome prezintă pentru a o recunoaște la timp și ce tratament se recomandă pentru a avea o dantură cât mai sănătoasă.

Ce sunt cariile interdentare

Apariția unei carii interdentare poate avea la bază un cumul de factori. Este important să știi că în cavitatea bucală există o multitudine de bacterii, iar aceasta este cea mai expusă zonă din organism. Fapt ce favorizează apariția numeroaselor afecțiuni orale, mai ales dacă nu avem o igienă orală corectă și dacă nu ne prezentăm regulat la controalele clinice. Totodată, alimentația bogată în zaharuri, mediul acid sau un defect la nivelul smalțului dentar ar putea fi factorii principali care determină apariția cariei interdentare.

De asemenea, obiceiurile vicioase, cum ar fi fumatul, reprezintă un factor favorizant în dezvoltarea cariilor dentare, deoarece creează un dezechilibru la nivelul cantității de salivă. În acest caz vorbim despre o salivă mult mai vâscoasă, care nu este benefică în procesul natural de curățare a suprafețelor dentare.

De-a lungul timpului, cariile dentare au fost clasificate de către medicii stomatologi în mai multe tipuri. Una dintre categorii face referire la suprafața pe care este extinsă caria, care îl va ajuta pe specialist să facă diferența dintre o carie dentară profundă sau una superficială. De asemenea, putem discuta și despre carii dentare acute, care sunt identificate preponderent la tineri și sunt cele mai dureroase, sau cele cornice, care nu prezintă dureri, ci doar colorații maronii pe suprafața dinților.

Cariile dentare se mai pot clasifica și în funcție de zona unde sunt prezente. În acest caz, putem discuta despre carii coronare, care se regăsesc pe suprafața coroanei dintelui. Cariile se pot forma atât pe suprafața ocluzală, adică pe partea dintelui cu ajutorul căreia mușcăm, cât și pe suprafețele laterale. Aceasta din urmă poartă denumirea de carie interdentară deoarece este localizată în zona dintre doi dinți vecini. O altă clasificare este reprezentată de cariile radiculare, care apar în zona rădăcinii dintelui. Nu în ultimul rând, cariile recurente sau recidive care se dezvoltă în jurul obturațiilor dentare realizate în trecut.

 Cauzele apariției cariilor „între dinți”

O primă cauză pentru apariția cariilor interdentare este cumul de resturi alimentare în spațiul dintre dinți. Faptul că avem doar un periaj clasic al dinților, asta nu va oferi o igienizare completă a cavității orale. De aceea, medicii stomatologi le recomandă pacienților mijloacele suplimentare de curățare a danturii, precum ața dentară, apa de gură și dușul bucal.

În plus, din cauza înghesuirilor dentare, igiena orală se realizează cu dificultate, ceea ce va favoriza apariția cariilor interdentare. O soluție în acest caz este tratamentul ortodontic care va ajuta la alinierea corectă a danturii, pentru un zâmbet impecabil și o curățare completă a dinților.

Simptomele cariilor interdentare

În stadiile inițiale, atunci când este afectată doar suprafața exterioară a dintelui, caria interdentară nu prezintă simptome specifice. Tocmai din acest motiv, majoritatea pacienților nu își dau seama de existența ei. Faptul că este localizată între doi dinți vecini, caria interdentară este și mai greu de observat cu ochiul liber. Însă, atunci când este într-un stadiu mai avansat, caria dentară poate provoca sensibilități dentare, dureri, infecții, respirație urât mirositoare și gust neplăcut.

Pentru a afla dacă te confrunți cu o carie interdentară este necesar să te prezinți la medicul stomatolog pentru un consult de specialitate, deoarece multe dintre formațiunile carioase nu sunt vizibile cu ochiul liber, iar tratamentul acestora se realizează doar în cabinetul de medicină dentară.

O carie dentară netratată la timp, adică cea care nu este curățată și obturată corespunzător, cu materiale fizionomice, poate progresa foarte mult, poate distruge o suprafață dentară foarte mare și poate ajunge până la nivelul pulpei dentare, care se găsește în interiorul dintelui.

Atunci când procesul carios ajunge la nivelul nervului, simptomele sunt mult mai profunde, durerile fiind mult mai mari și cu o durată mai lungă de timp. Aceasta ar fi una dintre complicațiile unei carii. O altă complicație ar putea fi pierderea efectivă a substanței dentare, prezente în cavitatea orală. Aceasta poate duce până și la nevoia extracției dintelui afectat.

Tratamentul cariei interdentare

Cu ajutorul unui consult clinic și a unei radiografii dentare, medicul stomatolog va determina stadiul cariei și va oferi un plan de tratament potrivit. Atunci când caria interdentară nu are o dimensiune foarte mare și nu afectează mai multe structuri ale dintelui, aceasta se tratează cu ajutorul obturațiilor dentare, adică cu ajutorul plombelor.

Există însă și cazuri când caria interdentară afectează în mai mare măsură dintele. Atunci medicul stomatolog va recomanda incrustațiile protetice, care reprezintă mici piese realizate de tehnicianul dentar și au rolul de a reconstrui dintele și de a-i reda funcționalitatea.

 Cum să te protejezi de apariția cariilor interdentare

Faptul că principala cauză a apariției cariilor dentare este acumularea de bacterii, un mod eficient de a preveni această afecțiune este igiena orală corectă. Periajul dentar realizat de cel puțin două ori pe zi, dimineața și seara, prin miscări ușoare, circulare, cu durată de minim 2 minute a întregului proces de igienizare. În acest mod vei obține o dantură curată, o respirație proaspătă și vei zâmbi cu încredere.

În cazul cariei interdentare, medicii stomatologi recomandă ca măsură de prevenție, pe lângă periajul simplu, folosirea mijloacelor suplimentare de curățare, precum ața dentară și apa de gură. În acest fel vei înlătura complet resturile alimentare și bacteriile de la nivelul cavității orale. Totodată, este important să te prezinți la controalele regulate în cabinetul de medicină dentară, la fiecare 6 luni, când medicul va putea să analizeze statusul dentar și să identifice din timp apariția anumitor carii.

O dantură sănătoasă te va ajuta să ții în echilibru întregul organism și să ai o stimă de sine ridicată, atunci când zâmbești fără rețineri.

Dr. Ionut Leahu

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

 

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777