Durere de măsea care pulsează. Ce înseamnă și cum poți să o tratezi

 

Medic stomatolog in dreapta, asistent medical in stanga in cabinetul de medicina dentara
Odată cu apariția durerii de măsea și a pulsației trebuie să știm că există o inflamare a pulpei dentare, adică a nervului dintelui.

De: | Etichete: , , , , , , , , , | Comentarii: 5 | 27 iunie 2022

Vizualizat de 24.267 utilizator/i

Mulți spun că durerea de măsea este provocată de curent, însă realitatea este că această durere de la nivelul dinților apare în urma unor afecțiuni stomatologice netratate la timp. Faptul că alegem să folosim calmante, acest lucru va stopa pe moment durerea, însă nu va trata inflamarea.

Dacă vă confruntați cu o măsea care pulsează și provoacă disconfort în timpul consumului de alimente calde sau reci, atunci este esențial să mergeți cât mai curând la medicul stomatolog pentru un tratament corect.

Descoperă care sunt principalele cauze ce duc la apariția durerii de măsea și tratamentul realizat de medicul stomatolog pentru a scăpa de această afecțiune dentară, în articolul următor.

Principalele cauze ale durerii de măsea

Una dintre cele mai întâlnite cauze pentru apariția durerii de măsea este acumularea de bacterii pe suprafața dinților. Totodată, consumul de zahăr poate afecta în timp dantura, deoarece bacteriile care sunt prezente permanent în cavitatea orală se hrănesc cu zahăr, care mai apoi se transformă într-un acid care deteriorează smalțul dentar și astfel apare cunoscuta carie dentară.

De asemenea, ceea ce mai poate determina apariția cariilor dentare este consumul de sucuri carbogazoase, care prin conținutul bogat de zahăr sunt inamicul numărul unu al danturii noastre și al smalțului dentar.

În ceea ce privește igiena orală trebuie să știm că o îngrijire mai puțin riguroasă a danturii ne poate afecta încet, dar sigur dinții. Faptul că realizăm incomplet sau neregulat periajul dentar, asta poate conduce în timp la acumulări de tartru dentar subgingival. De aceea, medicii stomatologi recomandă tuturor pacienților să aibă grijă să respecte rutina zilnică de îngrijire a dinților, prin realizarea periajului dentar dimineața și seara, timp de 2 minute și totodată folosirea mijloacelor suplimentare de curățare, precum ața dentară și apa de gură. Cu ajutorul acestora se vor elimina toate resturile alimentare din zonele greu accesibile periuței de dinți, dar și bacteriile de la nivelul cavității orale. În acest mod putem preveni dezvoltarea plăcii bacteriene, a cariilor dentare și formarea abceselor dureroase.

Printre cauzele ce favorizează apariția durerii de măsea se află și bruxismul, care din cauza scrâșnitului din dinți pe timpul nopții, dinții sunt supuși unei presiuni mari, care pot determina în timp fracturi sau spărturi ale suprafeței dentare.

Dacă discutăm despre durerea de măsea de minte care pulsează, ei bine, atunci trebuie să știm că ne aflăm într-un moment în care aceasta erupe pe arcadă. În majoritatea cazurilor, molarii provoacă dureri și complicații.

„Uneori, ultimii molari nu au destul loc pe arcadă pentru a erupe, iar acest lucru îi determină să se poziționeze greșit. Acest lucru poate cauza atât o mușcătură greșită, cât și aglomerarea dinților. Astfel, pacientul se poate confrunta cu disconfort sau chiar cu durere”, explică Dr. Laura Nicolae Ferenț, medic stomatolog, specialist chirurgie orală.

Ce este durerea de măsea care pulsează

Odată cu apariția durerii de măsea și a pulsației trebuie să știm că există o inflamare a pulpei dentare, adică a nervului dintelui. Această senzație este resimțită mult mai profund pe timpul nopții, atunci când suntem în poziție orizontală și este adesea determinată de o carie dentară gravă.

Din acest punct trebuie să ne prezentăm cât mai urgent în cabinetul medicului stomatolog, deoarece bacteriile au migrat de la nivelul suprafeței dentare, către rădăcina dintelui și vor forma pungi de puroi, numite și abcese dentare. Inflamarea pulpitei dentare poate conduce la simptome, precum sensibilitate la alimente calde și reci, sensibilitate la alimente foarte dulci, inflamație, febră, respirație urât mirositoare și gust neplăcut în cavitatea bucală.

De asemenea, principalele cauze care pot afecta nervul unui dinte sunt legate de igiena orală precară realizată acasă, prin folosirea unei tehnici de curățare incorecte sau nerespectarea rutinei zilnice de igienizare a danturii, dar și dietele bogate în zahăr sau consumul de băuturi acidulate.

Ce să faci dacă te confrunți cu o durere de măsea

Neglijarea igienei orale și lipsa vizitelor periodice la stomatolog înseamnă un pas mai aproape de apariția diferitelor afecțiuni dentare. Cu cât alegem să ne salvăm dinții cariați din timp și optăm pentru tratamentele ce au revoluționat stomatologia astăzi, cu atât ne putem bucura de o dantură sănătoasă întreaga viață și nu vom mai simți disconfort.

„Caria dentară reprezintă întreruperea continuității smalțului sau cementului dentar, adică apariția unei găuri pe suprafața dintelui. Etapele dezvoltării acesteia sunt în număr de 4. Atunci când caria dentară se află în faza incipientă, aceasta nu prezintă simptome. În momentul în care caria ajunge la nerv apare sensibilitate și dureri dentare, dar și gust neplăcut și o respirație urât mirositoare”, explică Dr. Diana Petrescu, medic stomatolog la Clinicile Dentare Dr. Leahu Ploiești.

În momentul în care aceste simptome își fac apariția este important să mergi cât mai repede într-o clinică dentară. Medicul stomatolog va realiza în primul rând o radiografie retro-alveolară, cu ajutorul căreia va analiza dintele afectat. Așadar, în urma unui consult de specialitate vei primi un plan de tratament potrivit nevoilor tale.

Tratamentul durerilor de măsea

Pentru a putea trata durerea provocată de o măsea este important ca medicul stomatolog să identifice sursa durerii. În funcție de afecțiunea stomatologică și gravitatea ei, medicul stomatolog va propune obturația (plombarea) măselei, dacă este vorba de o infecție se urmează un tratament aferent abcesului dentar sau extracția dintelui, atunci când nu mai poate fi salvat și se recomandă ulterior implantul dentar.

Obturația dintelui afectat se realizează după ce zona cariată a fost curățată și este umplută cu o plombă. În cazurile majore, în schimb, atunci când infecția ajunge la nerv se urmează un tratament de canal realizat la microscop. Prin tratamentul endodontic se urmărește înlăturarea nervului, sigilarea dintelui și acoperirea sa cu o coroană dentară. Este foarte important de reținut că medicul stomatolog va face tot posibilul cu ajutorul tratamentului de canal să salveze dintele afectat. Însă, atunci când măseaua nu mai poate fi salvată se apelează la extracția dentară. După ce trece perioada de vindecare, medicul stomatolog recomandă implantul dentar, deoarece spațiul rămas gol după extracție trebuie completat, deoarece în timp pot apărea complicații, precum absorbția osoasă, o mușcătură incorectă sau dificultăți în vorbire.

 Concluzii

Durerile dentare pot duce la urgențe stomatologice. Este foarte important să acorzi o atenție sporită semnelor și simptomelor pe care le observi la nivelul dinților și să comunici cu medicul stomatolog pentru a stabili care sunt opțiunile de tratament potrivite pentru tine.

Igiena orală are un rol extrem de important pentru sănătatea danturii. De aceea este recomandat să nu neglijezi periajul dentar, de cel puțin 2 ori pe zi, și folosirea aței dentare și a apei de gură. Totodată, specialiștii indică ca din 6 în 6 luni să te prezinți la clinică pentru o igienizare profesională, pentru a îndepărta tartrul de pe suprafața dentară și a te bucura de o dantură sănătoasă și un aspect frumos al zâmbetului.

Dr. Ionut Leahu

Comentarii

5 thoughts on “Durere de măsea care pulsează. Ce înseamnă și cum poți să o tratezi

 1. bogdan

  Bun gasit. Daca exista o masea alba, care se spala zilnic si totusi doare usor si acut, cand o atingi undeva lateral la baza, pe smalt, ce se intampla cu ea? Obisniuesc sa ma spal zilnic pe dinti, de mic copil. Durerea a aparut in aceasta toamna.

  Răspunde

 2. bogdan

  Citind articolul indicat, m-am lămurit, în legătură cu ce ar putea fi. Știind de Dr. Leahu, de ceva timp, căutasem o metodă de tratament prin care să evit durerea rezultată în timpul scoaterii nervului cu Arsenic, cum se făcea în trecut…

  Am găsit (tot pe site-ul dumneavastră, informații privind tratamentele fără durere. ( ex.: cliniciledrleahu.ro/scoaterea-nervului-dentar-nu-doare-mituri-si-adevaruri-despre-tratamentul-de-canal/ ). Practic, prim metodele noi, ori prin microscop, se evită puncția, sau atingerea nervului dentar cu freza, de pildă? Pentru că durerea atunci apare, când într-o formă sau alta, nervul este atins. Stiu – din trecut, că prin anestezie, nu se reușește determinarea exactă a locului dureros în adâncime pentru a fi devitalizat, să spunem, din cauza faptului că nervul este sub anestezie.

  Deci întrebarea mea ar fi, cum se poate rezolva problema, evitând durerea, în esență? Mulțumesc anticipat, pentru răspunsuri.

  Răspunde

 3. Balaș Crina

  Bună seara domnule doctor!! Am și eu o întrebare la dumneavoastră,am de câți va ani o pungă de puroi la gingie doar că ușor ușor incepe să se ducă spre ochii, și nimeni nu-mi spune nimic și ce ar fii și cum ar trebui să peocedez,acum de câteva zile a început iarăși să mă doară și să pulseze,ce ar trebui să fac? pentru că doctori mă plasează de la unul la altul.. vă mulțumesc

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună dimineața! Este necesar să veniți să vă vadă un medic specialist în parodontologie pentru a vedea exact cum arată infecția de la gingie și pentru a realiza tratamentul potrivit. Vă puteți programa la 021 9134.

   Răspunde

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134