Durere de măsea care pulsează. Ce înseamnă și cum poți să o tratezi

 

Medic stomatolog in dreapta, asistent medical in stanga in cabinetul de medicina dentara, tratează pacient cu dureri de masea
Odată cu apariția durerii de măsea și a pulsației trebuie să știm că există o inflamare a pulpei dentare, adică a nervului dintelui.

De: | Etichete: , , , , , , , , , | Comentarii: 17 | 27 iunie 2022

Vizualizat de 34.620 utilizator/i

Mulți spun că durerea de măsea este provocată de curent, însă realitatea este că această durere de la nivelul dinților apare în urma unor afecțiuni stomatologice netratate la timp. Faptul că alegem să folosim calmante, acest lucru va stopa pe moment durerea, însă nu va trata inflamarea.

Dacă vă confruntați cu o durere de măsea care pulsează și provoacă disconfort în timpul consumului de alimente calde sau reci, atunci este esențial să mergeți cât mai curând la medicul stomatolog pentru un tratament corect. Aceasta mai este cunoscută ca „durerea de masea care nu trece cu nimic” sau „durere de măsea la atingere”.

Descoperă care sunt principalele cauze ce duc la apariția durerii de măsea și tratamentul realizat de medicul stomatolog pentru a scăpa de această afecțiune dentară, în articolul următor.

Principalele cauze ale durerii de măsea

Una dintre cele mai întâlnite cauze pentru apariția durerii de măsea este acumularea de bacterii pe suprafața dinților. Totodată, consumul de zahăr poate afecta în timp dantura, deoarece bacteriile care sunt prezente permanent în cavitatea orală se hrănesc cu zahăr, care mai apoi se transformă într-un acid care deteriorează smalțul dentar și astfel apare cunoscuta carie dentară.

De asemenea, ceea ce mai poate determina apariția cariilor dentare este consumul de sucuri carbogazoase, care prin conținutul bogat de zahăr sunt inamicul numărul unu al danturii noastre și al smalțului dentar.

În ceea ce privește igiena orală trebuie să știm că o îngrijire mai puțin riguroasă a danturii ne poate afecta încet, dar sigur dinții. Faptul că realizăm incomplet sau neregulat periajul dentar, asta poate conduce în timp la acumulări de tartru dentar subgingival. De aceea, medicii stomatologi recomandă tuturor pacienților să aibă grijă să respecte rutina zilnică de îngrijire a dinților, prin realizarea periajului dentar dimineața și seara, timp de 2 minute și totodată folosirea mijloacelor suplimentare de curățare, precum ața dentară și apa de gură. Cu ajutorul acestora se vor elimina toate resturile alimentare din zonele greu accesibile periuței de dinți, dar și bacteriile de la nivelul cavității orale. În acest mod putem preveni dezvoltarea plăcii bacteriene, a cariilor dentare și formarea abceselor dureroase.

Printre cauzele ce favorizează apariția durerii de măsea se află și bruxismul, care din cauza scrâșnitului din dinți pe timpul nopții, dinții sunt supuși unei presiuni mari, care pot determina în timp fracturi sau spărturi ale suprafeței dentare.

Dacă discutăm despre durerea de măsea de minte care pulsează, ei bine, atunci trebuie să știm că ne aflăm într-un moment în care aceasta erupe pe arcadă. În majoritatea cazurilor, molarii provoacă dureri și complicații.

„Uneori, ultimii molari nu au destul loc pe arcadă pentru a erupe, iar acest lucru îi determină să se poziționeze greșit. Acest lucru poate cauza atât o mușcătură greșită, cât și aglomerarea dinților. Astfel, pacientul se poate confrunta cu disconfort sau chiar cu durere”, explică Dr. Laura Nicolae Ferenț, medic stomatolog, specialist chirurgie orală.

Ce este durerea de măsea care pulsează

Odată cu apariția durerii de măsea și a pulsației trebuie să știm că există o inflamare a pulpei dentare, adică a nervului dintelui. Această senzație este resimțită mult mai profund pe timpul nopții, atunci când suntem în poziție orizontală și este adesea determinată de o carie dentară gravă.

Din acest punct trebuie să ne prezentăm cât mai urgent în cabinetul medicului stomatolog, deoarece bacteriile au migrat de la nivelul suprafeței dentare, către rădăcina dintelui și vor forma pungi de puroi, numite și abcese dentare. Inflamarea pulpitei dentare poate conduce la simptome, precum sensibilitate la alimente calde și reci, sensibilitate la alimente foarte dulci, inflamație, febră, respirație urât mirositoare și gust neplăcut în cavitatea bucală.

De asemenea, principalele cauze care pot afecta nervul unui dinte sunt legate de igiena orală precară realizată acasă, prin folosirea unei tehnici de curățare incorecte sau nerespectarea rutinei zilnice de igienizare a danturii, dar și dietele bogate în zahăr sau consumul de băuturi acidulate.

Ce să faci dacă te confrunți cu o durere de măsea

Neglijarea igienei orale și lipsa vizitelor periodice la stomatolog înseamnă un pas mai aproape de apariția diferitelor afecțiuni dentare. Cu cât alegem să ne salvăm dinții cariați din timp și optăm pentru tratamentele ce au revoluționat stomatologia astăzi, cu atât ne putem bucura de o dantură sănătoasă întreaga viață și nu vom mai simți disconfort.

„Caria dentară reprezintă întreruperea continuității smalțului sau cementului dentar, adică apariția unei găuri pe suprafața dintelui. Etapele dezvoltării acesteia sunt în număr de 4. Atunci când caria dentară se află în faza incipientă, aceasta nu prezintă simptome. În momentul în care caria ajunge la nerv apare sensibilitate și dureri dentare, dar și gust neplăcut și o respirație urât mirositoare”, explică Dr. Diana Petrescu, medic stomatolog la Clinicile Dentare Dr. Leahu Ploiești.

În momentul în care aceste simptome își fac apariția este important să mergi cât mai repede într-o clinică dentară. Medicul stomatolog va realiza în primul rând o radiografie retro-alveolară, cu ajutorul căreia va analiza dintele afectat. Așadar, în urma unui consult de specialitate vei primi un plan de tratament potrivit nevoilor tale.

Tratamentul durerilor de măsea

Pentru a putea calma și trata durerea provocată de o măsea este important ca medicul stomatolog să identifice sursa durerii. În funcție de afecțiunea stomatologică și gravitatea ei, medicul stomatolog va propune obturația (plombarea) măselei, dacă este vorba de o infecție se urmează un tratament aferent abcesului dentar sau extracția dintelui, atunci când nu mai poate fi salvat și se recomandă ulterior implantul dentar.

Medicul stomatolog poate recomanda medicamente pentru nervul de la măseaua dureroasă. Acestea constau în analgezice, antiinflamatoare și uneori antibiotice, la indicațiile medicului.

Obturația dintelui afectat se realizează după ce zona cariată a fost curățată și este umplută cu o plombă. În cazurile majore, în schimb, atunci când infecția ajunge la nerv se urmează un tratament de canal realizat la microscop. Prin tratamentul endodontic se urmărește înlăturarea nervului, sigilarea dintelui și acoperirea sa cu o coroană dentară. Este foarte important de reținut că medicul stomatolog va face tot posibilul cu ajutorul tratamentului de canal să salveze dintele afectat. Însă, atunci când măseaua nu mai poate fi salvată se apelează la extracția dentară. După ce trece perioada de vindecare, medicul stomatolog recomandă implantul dentar, deoarece spațiul rămas gol după extracție trebuie completat, deoarece în timp pot apărea complicații, precum absorbția osoasă, o mușcătură incorectă sau dificultăți în vorbire.

 Concluzii

Durerile dentare pot duce la urgențe stomatologice. Este foarte important să acorzi o atenție sporită semnelor și simptomelor pe care le observi la nivelul dinților și să comunici cu medicul stomatolog pentru a stabili care sunt opțiunile de tratament potrivite pentru tine. Durerea pulsatilă de măsea sau durerea la apăsare este deseori destul de puternică, astfel că nu vei avea cum să o ignori.

Igiena orală are un rol extrem de important pentru sănătatea danturii. De aceea este recomandat să nu neglijezi periajul dentar, de cel puțin 2 ori pe zi, și folosirea aței dentare și a apei de gură. Totodată, specialiștii indică ca din 6 în 6 luni să te prezinți la clinică pentru o igienizare profesională, pentru a îndepărta tartrul de pe suprafața dentară și a te bucura de o dantură sănătoasă și un aspect frumos al zâmbetului.

Dr. Ionut Leahu

Comentarii

17 thoughts on “Durere de măsea care pulsează. Ce înseamnă și cum poți să o tratezi

  1. bogdan

    Bun gasit. Daca exista o masea alba, care se spala zilnic si totusi doare usor si acut, cand o atingi undeva lateral la baza, pe smalt, ce se intampla cu ea? Obisniuesc sa ma spal zilnic pe dinti, de mic copil. Durerea a aparut in aceasta toamna.

    Răspunde

  2. bogdan

    Citind articolul indicat, m-am lămurit, în legătură cu ce ar putea fi. Știind de Dr. Leahu, de ceva timp, căutasem o metodă de tratament prin care să evit durerea rezultată în timpul scoaterii nervului cu Arsenic, cum se făcea în trecut…

    Am găsit (tot pe site-ul dumneavastră, informații privind tratamentele fără durere. ( ex.: cliniciledrleahu.ro/scoaterea-nervului-dentar-nu-doare-mituri-si-adevaruri-despre-tratamentul-de-canal/ ). Practic, prim metodele noi, ori prin microscop, se evită puncția, sau atingerea nervului dentar cu freza, de pildă? Pentru că durerea atunci apare, când într-o formă sau alta, nervul este atins. Stiu – din trecut, că prin anestezie, nu se reușește determinarea exactă a locului dureros în adâncime pentru a fi devitalizat, să spunem, din cauza faptului că nervul este sub anestezie.

    Deci întrebarea mea ar fi, cum se poate rezolva problema, evitând durerea, în esență? Mulțumesc anticipat, pentru răspunsuri.

    Răspunde

  3. Balaș Crina

    Bună seara domnule doctor!! Am și eu o întrebare la dumneavoastră,am de câți va ani o pungă de puroi la gingie doar că ușor ușor incepe să se ducă spre ochii, și nimeni nu-mi spune nimic și ce ar fii și cum ar trebui să peocedez,acum de câteva zile a început iarăși să mă doară și să pulseze,ce ar trebui să fac? pentru că doctori mă plasează de la unul la altul.. vă mulțumesc

    Răspunde

    • Andreea Mosoiu

      Bună dimineața! Este necesar să veniți să vă vadă un medic specialist în parodontologie pentru a vedea exact cum arată infecția de la gingie și pentru a realiza tratamentul potrivit. Vă puteți programa la 021 9134.

      Răspunde

  4. Pirvu

    Am o problema cu o masea,a pus tratament si a inceput sa ma doara,am scos tratamentul de acolo si am fost inapoi la doctor , a spus sa ma duc iara dupa cateva zile sa mai incerce inca odata sa puna tratament poate o salveava ,daca nu sa aleg sa fac extractie sau curatare de canal (nu mai stiu exact cu am zis ) doar ca a zis ca ,costa 800 lei de canal Ce ma sfatuiti sa fac.Va multumesc!

    Răspunde

    • Andreea Mosoiu

      Bună dimineața! Vă recomandăm să mergeți pentru a doua opinie și la un alt medic stomatolog, pentru a vă asigura că faceți alegerea cea mai potrivită. Cu toate acestea, tratamentul de canal reprezintă șansa de a salva dintele, până a ajunge la extracția acestuia. Pentru programări, ne puteți suna la 021 9134.

      Răspunde

  5. Tabita

    Bună seara .în luna iunie am fost la dentist, mia spus ca mia omorât nervul și mia introdus un pilon pt a îmi reconstrui maseaua .după aproape 4 luni am început cu dureri mari la masea.ce anume ar putea provoca durere.am mulțumesc

    Răspunde

    • Andreea Mosoiu

      Bună dimineața! Vă recomandăm să mergeți cât mai repede la un consult stomatologic pentru a verifica de ce a apărut durerea. Medicul stomatolog va examina cavitatea orală și măseaua, iar apoi vă va propune un tratament potrivit. Pentru programări sau informații suplimentare, ne puteți suna la 021 9134.

      Răspunde

  6. Adelina

    Bună dimineaţa! Ieri am fost cu fata la stomatolog,i-a curățat maseaua si ia bagat medicament ca urmare sa mergem săptămâna viitoare pentru plombare. Dar dupa ce a trecut efectul anesteziei a inceput sa o doara foarte tare!

    Răspunde

    • Andreea Mosoiu

      Bună dimineața! Recomandarea noastră este să reveniți în cabinetul stomatologic pentru ca medicul să verifice ce se întâmplă cu măseaua. De asemenea, nu este nimic greșit în a cere o a doua opinie medicală, de la un alt medic stomatolog. Astfel, puteți afla și o altă părere a unui specialist, pentru a vă asigura că planul de tratament al fetei este cel mai potrivit. Pentru programări, ne puteți suna la 021 9777.

      Răspunde

  7. Angela Alexandru

    Buna.Acum o lună mi s a făcut o curățare de canal,la un premolar de sus.Intr o singură ședință,medicul a curatat,sigilat dintele.dupa curățare,până să îl umple cu gutaperca,a sângerat.Dupa conversația medicului cu asistenta,părea că sângerează tare,cu toate astea,canalul a fost sigilat,dintele închis.Dupa vreo trei săptămâni,a început o durere f puternica,inclusiv pe maxilar.Am fost înapoi,medicul a probat sensibilitatea dintelui…și cam atât ..durerea persista,e când surdă,când pulsatilă…nu mi a zis ce facem in continuare….eu cred că e cazul sa merg la un alt medic…am impresia că nu știe ce să facă și de aceea nu face nimik….

    Răspunde

    • Andreea Mosoiu

      Bună dimineața! Recomandarea noastră este de a cere a doua opinie medicală din partea unui alt medic endodont. Acesta va analiza premolarul afectat și vă va spune ce s-a întâmplat de provoacă dureri și care sunt pașii pe care trebuie să-i urmați pentru a trata corespunzător dintele. Pentru a programa o consultație, ne puteți contacta la 021 9777.

      Răspunde

  8. Cristina Apostol

    Buna seara!
    Acum 5 luni mi-am pus coronita pe o masea cu nervul mort. Acum 2 zile a inceput sa ma doara, desi asa cum am precizat, nervul este mort. Am crezut ca este de la raceala, dar astazi m-a durut la fiecare miscare a gurii si mi s-a inflamat un ganglion foarte tare. Doamna doctor care mi-a pus coronita a incercat in 4 zile diferite sa mi-o puna, dar nu nimerea dimensiunea potrivita, desi de fiecare data cand veneam imi lua masurile pentru laborator. Astfel, coroana era mereu prea inalta, iar ca sa poata fi fixata a fost pilita foarte foarte mult. Este de asemenea si foarte lata, de 2 ori mai mare fata de restul maselelor mele.
    Este posibil ca lucrarea sa fie gresita si sa se fi infiltrat bacterii prin coronita, astfel incat sa se formeze o infectie?
    Este posibil sa fie doar o durere trecatoare din cauza racelii?
    Va multumesc mult pentru raspuns!

    Răspunde

    • Andreea Mosoiu

      Bună dimineața! Pentru a delimita foarte bine care este cauza durerii, vă recomandăm să mergeți la un consult stomatologic, pentru ca medicul să evalueze cavitatea orală și să afecțiunea. Pentru mai multe informații și programări, ne puteți contacta la 021 9777.

      Răspunde

  9. Lavinia

    Buna ziua ! In octombrie 2023 mi-am pus 4 implanturi zigomatice la maxilar si 6 implanturi la mandibula. Dupa 6 luni am fost pentru etapa II, dantura definitiva. Am inceput cu amprenta digitala la mandibula, lucrare care nu s-a finalizat din cauza lipsei unor surubele !!! Problema mea este ca dupa ce s-a intervenit la un implant in care tot nu se potrivea nu stiu ce surub si pentru care procedura s-a amanat cu 2 zile, mie mi s-a inflamat gingia, imi pulseaza locul si ma si doare. E normal asa ceva ? Ma gandesc daca se poate infecta gingia sau osul, daca se mai poate lua amprenta pe un implant inflamat ? Pe implanturi zigomatice nu se poate lua amprenta digitala ?

    Răspunde

    • Andreea Mosoiu

      Bună ziua! Pentru a trata inflamarea gingiei, este foarte important să mergeți la timp la un control stomatologic, astfel încât să nu afecteze implanturile. De asemenea, medicul specialist vă poate confirma dacă există și varianta de a lua o amprentă digitală în cazul implanturilor zigomatice. Pentru mai multe informați și programări, ne puteți contacta la 021 9777.

      Răspunde

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

 

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777