Cele mai comune mituri despre aparatul dentar

 

Persoană care zâmbește și poartă aparat dentar
Aparatul dentar este potrivit atât pentru copii, cât și pentru adulți

De: | Etichete: , , , | Comentarii: 2 | 30 ianuarie 2018

Vizualizat de 20.645 utilizator/i

Din ce în ce mai multe persoane pun preț pe dantura lor și își doresc un zâmbet perfect, dinți drepți și șansa de a zâmbi din nou cu încredere. De-a lungul timpului s-au dezvoltat o serie de mituri și informații eronate cu privire la aparatul dentar, care împiedică pacientul să beneficieze de un tratament ortodontic adecvat, care i-ar face viața mai ușoară și, desigur, mai frumoasă.

Aparatul dentar se pune doar pe dantura permanentă

Există mitul conform căruia aparatul dentar se pune doar după ce se schimbă toți dinții de lapte. Este frecventă situația în care părinții nu vin cu copilul la medicul ortodont din cauza acestei informații eronate. Dinții sunt înghesuiți, deoarece maxilarele sunt prea mici. Începând cu vârsta de 7 ani medicul poate recomanda purtarea unui aparat dentar. Cu cât se intervine mai devreme, când oasele sunt maleabile, pentru a face loc dinților, cu atât durata și costul tratamentului vor fi mai mici. Mai mult decât atât, se evită extracțiile dentare și complicațiile ulterioare iar dantura permanentă are mai multe șanse să se dezvolte corect.

Dacă dinții de lapte sunt drepți și dentiția permanentă va fi la fel

Dinții de lapte sunt mai mici decât cei permanenți, motiv pentru care începând cu vârsta de 4 – 6   ani ar trebui să apară spațieri între dinți, semn că oasele maxilare se dezvoltă și fac loc dentiției permanente. În cazul în care acest fenomen nu apare, medicul ortodont poate recomanda purtarea unui aparat dentar. În caz contrar, dinții de lapte vor fi înlocuiți de dinții definitivi care, din lipsă de spațiu, vor crește înghesuiți.

Tratamentul ortodontic nu mai dă rezultate la adulți

Fals! Aparatul dentar este recomandat pentru toate categoriile de vârstă și ajută la aliniera dinților armonios și funcțional și obținerea unei mușcături corecte și sănătoase. Singura diferență este aceea că tratamentul durează mai mult în cazul adulților, decât la copii și adolescenți. Rețineți că rezultatele sunt la fel de eficiente și în cazul persoanelor adulte. Nu este niciodată prea târziu să îți pui aparat dentar și să te bucuri de un zâmbet perfect sănătos.

Montarea aparatului dentar este dureroasă

Montarea aparatului dentar este o procedură nedureroasă. Aceasta durează aproximativ o oră pentru fiecare arcadă. Arcurile flexibile folosite în ziua de astăzi oferă un pus de confort pacientului cu aparat dentar. După montarea acestuia, pot apărea leziuni de mici dimensiuni la nivelul obrazului sau limbii. Acestea dispar de la sine în câteva zile. Pentru a atenua disconfortul creat, medicul ortodont vă poate recomanda aplicarea unei cantități mici de ceară specială la nivelul bracketilor care cauzează probleme.

Aparatul dentar este inestetic

În ziua de astăzi, aparatele dentare sunt considerate atât un accesoriu la modă, cât și o dovadă a preocupării de sine. Pacientul are acum la dispoziție o gamă extrem de variată de aparate dentare din care poate alege un model foarte puțin vizibil, de exemplu, cel cu bracketi ceramici sau de safir ori un aparat invizibil, precum cel lingual. De asemenea, pentru un design mai vesel, puteți opta pentru elastice colorate, extrem de populare în rândul copiilor și adolescenților.

Vor rămâne urme pe dinți după îndepărtarea brackeților

Aceste situații sunt destul de rare și sunt cauzate de o igienă orală deficitară pe durata purtării aparatului dentar. Rețineți, aparatul dentar nu pătează dinții! Purtătorii de aparat dentar trebuie să acorde o atenție deosebită igienei dentare, deoarece între bracketi și arc rămân resturi alimentare care trebuie îndepărtate după fiecare masă. Periajul normal va fi completat de folosirea periuței interdentare și a dușului bucal. Trebuie să vă asigurați că ați curățat foarte bine zona din jurul bracketilor.

Dinții se strâmbă oricum la loc

După ce aparatul dentar este îndepărtat, dinții au nevoie de timp pentru a se fixa în os în noua poziție, cea corectă. În funcție de fiecare pacient, medicul ortodont va recomanda purtarea unei gutiere în vederea menținerii rezultatelor obținute în urma tratamentului ortodontic. Gutiera este transparentă, comodă și greu de sesizat de către cei din jur. Prin urmare, menținerea rezultatelor este ultima etapă în tratamentul cu aparat dentar.

De ce e important să vizitezi un medic specialist dacă ai probleme ortodontice

Indiferent de vârstă, problemele de aliniere a dinților reprezintă o problemă pentru multe persoane. Tocmai de aceea, este bine să mergem la un medic specialist atunci când observăm diferite probleme ale danturii, cum ar fi: dinți strâmbi, înghesuiți sau atunci când există spații între aceștia. La copii, un tratament ortodontic este indicat atunci când toți dinții permanenți au erupt pe arcada dentară, în jurul vârstei de 7 ani. La adulți, aparataul dentar poate fi purtat oricând, indiferent de vârstă. Cu cât indicațiile medicului sunt mai bine respectate, cu atât durata purtării aparatului dentar este mai scăzută.

La Clinicile Dentare Dr. Leahu, aparatul dentar reprezintă un tratament stomatologic ce este recomandat și realizat de către medicii specialiști în ortodonție și ortopedie dentară, cu scopul de a obține un aspect estetic frumos, cu dinți drepți și perfect aliniați. În urma unei consultații stomatologice de specialitate, medicul ortodont recomandă pacientului aparatul dentar potrivit problemelor sale. Tipul aparatului dentar este ales de către pacient, împreună cu medicul său.

Vă așteptăm în Clinicile dentare Dr. Leahu pentru a vă oferi o consultație de specialitate cu informații mai detaliate și plan de tratament personalizat. Pentru programări ne puteți suna la numărul 021 9777!

Dr. ANCA GHEORGHE
Ultimele postari ale lui Dr. ANCA GHEORGHE (vezi toate)

Comentarii

2 thoughts on “Cele mai comune mituri despre aparatul dentar

    • Andreea Mosoiu

      Bună ziua! Primul pas pentru a vedea dacă un tip de aparat dentar este o opțiune de tratament potrivită pentru dumneavoastră este consultul realizat de către un medic ortodont. În urma acestuia veți afla dacă este momentul potrivit pentru a începe un tratament cu aparat dentar. Pentru mai multe informații și pentru programări ne puteți lăsa numărul de telefon și vă contactămm noi în 24 de ore sau ne puteți suna dumneavoastră la numărul: 021 91 34.

      Răspunde

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

 

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777